Vinkit

 

Jussin pussista 30.03.2023

Terveisinä Suomen muuttovoittoteatterisaunapääkaupungista ilahduttaa Tampereen kettuvaari Jussi Tuominen nyt myös länsirannikon väkeä, kun hänen suomentamansa Frank Sinatran elämänkertaan perustuva laulunäytelmä MINÄ, SINATRA sai ensi-iltansa 31.3. Raumalla. Esitys lähtee keväämmällä, ei nyt ihan maailmankiertueelle, mutta näytille muuallekin Suomeen.

https://raumanteatteri.fi/ohjelmisto/mina-sinatra/

https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/5814586

Jussin seuraava punnerrus on 9.4., kehitysvammaisteatteri La Stradan premiääri HYVÄT, RUMAT JA HAUSKAT maistiaiset Jope Ruonansuun, Jaakko Tepon ja Veikko Lavin tutuista ja vähän oudommistakin lauluista. Sekin jatkaa ainakin kesäkuulle ja Tampereen Teatterikesään.

http://lastrada.fi/

 

                                             **********

Hei, Ylen hyvät ystävät. 

AUSTRALIAN MONIKULTTUURIRADIO SUOMEKSI

Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella maailman suurimman monikulttuuriradion, Australian valtion SBS:n, suomenkielisen lähetyksen, jota toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Olen avustanut näitä lähetyksiä Suomi-raporteillani 30 vuotta.

Ohjelmassa kerrotaan mm.: Australian naisten palkkoja on ryhdytty nostmaan lähemmäksi

miesten tasoa.      

Australia rakentaa suhteita Tyynenmeren saarivaitiohin torjuakseen Kiinaa.

Australian terveydenhoitojärjestelmää (Medicare) kehitetään. 

Suomi-raportissani kerron mm: 

Venäjän suurlähettilästä ei näkynyt Suomen itsenäisyyspäivän juhlissa.

Suomi yrittää selvitä kylmien talvipäivien sähkölaskuista.

Uudet säännöt haittaavat joulupostin kulkua.

Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä: https://www.sbs.com.au/language/finnish/fi?language=fi

Tässä on raportti pääministeri Sanna Marinin Australian-matkasta:

https://www.sbs.com.au/language/finnish/fi/podcast-episode/suomen-ja-australian-paaministerit-vahvistavat-maidemme-valisia-suhteita/4290gg8gh

SBS Radion suomenkielisellä lähetyksellä on Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts.

Avustan säännöllisesti myös Melbournessa ilmestyvää Suomi-lehteä, jota toimittaa Risto Söder Melbournessa.

Parhaat joulutoivotukset, Timo Uotila.

P S.

Blogi Nato-jäsenyydestä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/estavatko-venaja-ja-turkki-yhdessa-suomen-nato-jasenyyden/

 

                                                      ********

                                             ***************

 

 

 

 

"On talvi, on kaupunki, on lumipyry. On lumenvaloa. Kaikki on uutta. Ei tällä tavoin ennen kuvaamaani. Kaupunki lumipyryn läpi nähtynä. Ilman että kaupunki on pääosassa. Pääosassa on lumenvaloa."

                                           **********

 

 

NAUHA PYÖRII JA KAMERA KÄY

 

ERKKI POHJANHEIMON KIRJA ILMESTYNYT

Tuo Vanhojen Kettujen pesästä tunnettu Erkki on kirjoittanut kirjan työelämästään tv-toimittajana ja laulajana. Aurinko Kustannus Oy:n julkaiseman kirjan alaotsikkona on ”Matkani levytysstudiosta televisio-ohjaamoon”. Erkin pitkään uraan kun mahtuu myös tanssimusiikkikeikkoja ja äänilevyjä 1960-luvulla. Suomen Television kameramiehenä hän aloitti 1961 ja siirtyi Teatteri- ja ajanvieteosaton toimittajaksi 1966. Tuosta ajanvieteosaston sektorista tuli myöhemmin TV1n Viihdetoimitus.

350-sivuisesta kirjasta löytyy monenmoisia tarinoita ohjelmien teosta kotimaassa ja eri puolilla maailmaa.

Erkki Pohjanheimon kirjaa saa kaupoista. Hintasektori näyttää olevan aika laaja: 36,30 – 40,95. Kustantajalta saa ehkä edullisemmin.

Aurinko Kustannus Oy:ltä hintaan 29,90 (+ postitus) www.aurinkokustannus.fi/tuote-osasto/tietokirjat/page/2/

 

                                                     ************

 

TURKULAINEN RADIOLEGENDA MARKKU HEIKKILÄ KERTOO NÄIN:

Ilmoittelen, että pikkiriikkinen kustantamoni on julkaissut teoksen, joka kiinnostanee monia radioalasta kiinnostuneita, ainakin niitä, joille 1980-luvun värikkäät vuodet ovat vielä muistissa. Paikallisradioiden tulo mullisti mediakentän ja minulla oli etuoikeus olla keskeisesti mukana sekä Auran Aaltojen että Radio Sadan perustamisessa. Näkökulma on turkulainen, mutta toki muutkin kaupungit kirjassa vilahtelevat.
Teos on kovakantinen, 224-sivuinen, kymmenkunta valokuvaa. Laitan liitteeksi kuvan kannesta.

Kirjakaupoissa teoksen myyntihinnaksi asettuu 30-35 euroa. Tarjoan sitä RTTL-veteraaneille kotiin toimitettuna hintaan 18,50 + alv 10%. Tilauksen voi tehdä suoraan minulta sähköpostitse, osoite alla.

 

Terveisin

Markku Heikkilä
Haagantie 166
20380 TURKU
markku.heikkila(at)puutorinvessa.fi

 

                                             *************

 

 

Risto Astikainen:

“Ylen onnekas mies, oliko ennen paremmin” 
 

Kansakunta on siinä vaiheessa, että suuret ikäluokat ovat eläköityneet ja jo aikoja ryhtyneet muistelemaan omia elämänvaiheitaan.  Moni kettukin on jo ehtinyt julkaisemaan toimittajauransa vaiheista yhteenvetoja. Joukkoon liittyi tänä vuonna Tohlopin suuvisiiri Risto Astikainen.

Nimeksi teokselle tuli “Ylen onnekas mies”. Sillä ilman epäilyä neljäkymmentä vuotta erilaisissa toimitushommissa oli kadehdittavan onnekasta. Yleisradiolla oli kasvun vauhti päällä, yksityisellä toimittajalla melkoiset mahdollisuudet toteuttaa ideoitaan. Tämä koski varsinkin pääkaupungin ulkopuolista tv-kakkosta, “alansa ykköstä” kuten itseriittoisesti tamperelaiset totesivat.

Mutta kukapa kissoilta häntiä nostaisi, nostelkoon jokainen itse.

Astikaisella olikin tilaisuus tarkastella alan kehitystä monesta näkökulmasta, enimmäkseen rivimiehenä, mutta myös luottamustehtävissä ja moneen kehitysvaiheeseen sekaantuen.  Suorista lähetyksistä digitaalisuuten. Käsikirjoittaen, ohjaten, esiintyen, toimitussihteerinä ja tuottajana, mutta myös itse kuvaten ja leikaten omia juttujaan. Genrekirjokin oli riittävä, ajankohtaista ja asiaa, reportaaseja ja dokumentteja, luonto-ohjelmia ja kulttuuria, historiaa ja futurologiaa. Eivätkä kaikki ihan epäonnistuneetkaan kirjaan kerätyistä kritiikeistä päätellen. Kirja ei tietenkään kelpaa viralliseksi historialähteeksi, esim. henkilöluettelot puuttuvat – monen harmiksi ehkä. Tekijä toki myöntää saaneensa koko ajan korvaamatonta potkua juttuihinsa jokaiselta organisaation tasolta.  Pääjohtajiakin tekijä ymmärtää ja kommentoi.

Onneksi lukija ei törmää suureenkaan katkeruuteen, olihan uran loppu yksilön kannalta suorastaan dramaattinen, irtisanominen ja harvinainen töihin takaisinotto. Huumorilla sekin tekijältä taitaa tulla otettua, “eihän salama yleensä iske kaalinkupuun”.

Huumoria teoksesta toivottavasti löytyy tarpeeksi, tekijän iskulause on aina ollut: “Kaikki ohjelmatkin ovat viihdettä, jos katsoja ei viihdy, ei katso”. Omasta kuplastaan tekijä on sen kirjoittanut, mukaan on television kehitystä vuosien varrelta kuvittanut kollega Risto Nurisalo. 

“Ylen onnekas mies, oliko ennen paremmin.” 191 sivua, kustantaja pieni mutta vikkelä Mediapinta.

Kirjakaupat tuskin hyllyssä pitävät, mutta nettikauppa toimii.

 


YLEN ONNEKAS MIES

Kustannusyhtiö Mediapinta kertoo näin:
Toimittaja Risto Astikaista on vaikea luonnehtia.
Tekikö dokumentteja, opetusta, luonto-ohjelmia vaiko tiedettä, kulttuuria, ajankohtaista vai draamaa.
Muistelmissaan hän sanoo: ”Kaikki tv on viihdettä. Jos katsoja ei viihdy, ei katso”.
Graafikko Risto Nurisalon piirrokset ovat oleellinen osa tätä TV:n historiaa, epävirallista, totta.

Sivuja 192
Ellei löydy kaupoista, kirja on tilattavissa täältä:
www.mediapinta.fi/sivu/isbn/978-952-81-1286-0

Hinta: 25,00 €
(Sisältää toimituskulut Suomeen)

                                ***********

 

 

 

 

VANHA KETTU TUIRE NUOLIVIRTA OLI KERTOMASSA KIRJASTAAN
KETTUJEN KANTAPÖYDÄSSÄ 4.3.
NYT HÄN TARJOAA KIRJAANSA HUIPPUEDULLISESTI.

 

 

 

Runsaasti kuvitettu kirja Ylen brändin ja identiteetin kehityksestä sähköisen viestinnän monopoliajasta vapaan kilpailun ja mediamurroksen aikaan.


Tartuthan tarinaan

Yleisradio on merkittävä julkisen palvelun mediatalo. Sen yli 90-vuotinen taival nyt 100-vuotiaan Suomen rinnalla on ollut monin tavoin vaiheikas ja kiinnostava. Yle on niin keskeinen osa suomalaista yhteiskuntaa, että sen brändikehitys laajassa merkityksessä on samalla suomalaisen yhteiskunnan brändihistoriaa ja siksi tarinan arvoinen,

 

Tarina jäsentyy pää- ja toimitusjohtajakausittain, sillä jokaisella johtajalla on ollut omat painotuksensa ja kullakin aikakaudella omat ratkaisunsa erilaisiin, muuttuvan maailman tuomiin haasteisiin. Yleisradion johtoa ovat muokanneet suomalaisen yhteiskunnan kulloisetkin vaiheet. Yhtiön brändiä on rakennettu silloinkin, kun brändi käsitteenä oli tuntematon. J.V. Vakion ja Lauri Kivisen väliin mahtuu tyyntä ja myrskyä. Kaikki Yleisradion julkiset teot, tekemiset ja tekemättä jättämiset ovat muokanneet mielikuvaa Ylestä yhtiönä.

 

Tarinan painopiste on viimeisissä vuosikymmenissä, tapahtumissa, joista kirjoittaja kertoo oman kokemuksensa kautta, Se voi toimia johdatuksena Ylen tarinaan, yhtiön historiaa ei kuitenkaan kirjoiteta uudestaan. Tarina voi toimia myös esimerkkikertomuksena yhden yhtiöbrändin rakentamisesta tai yhden pitkän työuran tehneen yleläisen muistelmana. Kirjoittajalle tarina on kokonaisuus. Kaikki on vaikuttanut kaikkeen

 

Kirjoittaja Tuire Nuolivirta, kustantaja Edita Publishing Oy, 2019, sivuja 206

 

Tilaukset ylettömän edulliseen varastohintaan, 12 euroa/kirja.

tuire.nuolivirta@hotmail.fi. Toimitukset postitse tai sopimuksen mukaan niin kauan kuin tarinaa riittää.

 

”On arvokasta ja harvinaistakin että brändikehityksen näkökulmaa viedään yli vuosikymmenten. Hyvää on myös, että yrityskuva- ja koulutusprojektit on dokumentoitu kunnolla. Usein tuollaiset tiedot ovat hajallaan tai epämääräisiä. Se, joka toivottavasti pian alkaa koota materiaalia yhtiön 100-vuotiskirjaa varten saa hyviä aineksia”, toimitusjohtaja Lauri Kivinen kesällä 2019.

 

                            

                             **********

 

Hei,  Vanhat Ketut!

Tässä tulee tietoa Australian suunnalta.

Maailman suurin monikulttuuriradio Australiassa

Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella maailman suurimman maahanmuuttajaradion, Australian valtion SBS:n suomenkielisen lähetyksen, jota toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Olen avustanut näitä lähetyksiä Suomi-raporteillani lähes 30 vuotta.

Ohjelmassa kerrotaan mm. Australian osavaltioiden vaihtelevasta koronatilanteesta, Glasgow’n ilmastokokouksen jälkimainingeista ja turhan tekstiilijätteen määrästä.

Suomi-raportissani kerron mm., että Suomi etsii ratkaisua Valko-Venäjän julkeaan siirtolaisoperaatioon. Ruokalähettiyhtiö Wolt myytiin huikealla hinnalla Yhdysvaltoihin. Suomi on maailman onnellisin mutta myös rehellisin maa. Se on todistettu kadotettujen lompakoiden avulla.   

Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:  https://www.sbs.com.au/language/finnish?language=fi

SBS Radion suomenkielisellä lähetyksellä on Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

SBS on aloittanut kielipalvelujensa uudelleenarvioinnin toimintansa 50-vuotisjuhlan lähestyessä. Uudelleenarvioinnissa käytetään tämän vuoden väestönlaskennan tietoja suunniteltaessa tulevan 5-vuotiskauden kieliohjelmien koostumusta. Netissä voi käydä kommentoimassa ja vaikuttamassa siihen, että nämä tärkeät lähetykset jatkuisivat: 

SBS Language | SBS on käynnistänyt kielipalvelujensa uudelleenarvioinnin

Avustan säännöllisesti myös Melbournessa ilmestyvää Suomi-lehteä, jota toimittaa Risto Söder Melbournessa.

Australian SBS-asiaa: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/suomen-kieli-pitaisi-sailyttaa-australian-sbs-radiossa/

Parhaat pikkujoulutoivotukset, Timo Uotila

 

                                         ***************

 

 

                                          

                                           ***************

Terveisiä kaikille Vanhoille Ketuille Baskimaan reissun Eki -oppaalta. Tovottavasti päästään tapaamaan jälleen pian uusien elämysmatkojen merkeissä :)
T. Erkki Gerovoi

gerovoi@gmail.com

 

                                           ***************