Kotipesä

NYT ON TIU TIU* PÄÄLLÄ!

 

Arabiaksi muotoiltuna sen tunnistaa Lipposen sokea Reettakin: tuoreimman pääministerin Sanna Marinin johdolla käynnistynyt uusi vuosi 2020.

 

Ketuille se tietää taas uusia jotoksia, retkiä Suomeen, matkoja ulkomaille, mielenkiintoisia tapahtumia sekä kiinnostavia kantapöytävieraita.

 

Viime toimintavuoden aloitimme teatterikäynnillä Espoossa ja lopetimme Tallinnan joulutorilla. Kaikkiaan kettumenu sisälsi 31 tapahtumaa, joista suosiopodiumille nousivat pitkäaikaisen moniosaajamme Arja Hellmanin muistotilaisuus 55 osallistujallaan sekä meriretki Turun saaristoon, Pekka Ervastin vierailu kantapöydässä ja Varaudu viisaasti vanhuuteen ’niksipaketti’ joista kussakin oli mukana 50 kettua.

 

Mutta ei kettujenkaan elämä ole pelkästään ruusuilla tapahtumasta toiseen tanssimista. Heimoamme uhkaa sama kuin suippohuulisarvikuonoa, hömötiaista ja meritaimenta: sukupuuttoon näivettyminen.

 

On toki luonnollista, että nykyisten jäsentemme lisääntymiskyky on plus miinus nolla, vaikka miten haluttaisikin - toisin kuin kantasuomalaisten enemmistöä. Mutta uusien jäsenten hankkiminen pian eläkkeelle jäävistä RTTL:n jäsenistä on kohtaamassa odottamattoman esteen.

 

Kattojärjestömme Journalistiliitto muutti muutama vuosi sitten eläkejärjestelyjään, muun muassa poistamalla jäsenmaksuvapautuksen vuoden 2016 jälkeen eläköityviltä. Siksi moni työelämän jättävä eroaa RTTL:stä koska ei halua enää maksaa jäsenmaksua. Sen seurauksena heitä ei voida hyväksyä Vanhojen Kettujenkaan jäseniksi, koska saamme liitolta merkittävää rahallista toimintatukea, eikä ole oikein, että liiton jättänytkin saisi nauttia sen avustuksista.

 

Olemme asettaneet pienen työryhmän kiharaista asiaa pohtimaan ja kutsuneet mukaan Journalistiliiton entisen puheenjohtajan Pekka Laineen, joka on senioriosastomme jäsen.

 

Osaston toimikunta toivookin, että jokainen meistä osallistuu innolla jäsentapahtumiin niin kaunan kuin vielä voi. Mutta ottakaa hankala jäsenasia puheeksi myös tavatessanne eläkeputken päähän kurkistelevia kollegoita sukupuolesta, puoluekannasta, toimenkuvasta tai työnantajasta riippumatta.

Iloisessa kevään odotuksessa - mikäli ilmastonmuutos ei heitä meitä suoraan syksystä syksyyn!

 

 

 

 

 

 

                     Toimikunnan psta,
                     Jussi Tuominen

Loppukevennys: Mikä on Vanhojen Kettujen suosikkitanssi? Hidas foxtrot.

 

*Jos kansakoulusta on kulunut liian pitkä aika, palautetaan mieleen että tiu tarkoittaa 20 kananmunan erää.

 

TIU TAKANA, MITÄ EDESSÄ?

 

On kesä mennyt tunne lämpöä ennyt, sanotaan joskus poikasena kuulemassani runossa. Lämmöllä en ajattele myöskään Valtion rautateitä, joka ei saa juniaan pysymään aikataulussa.

Kettujen vuosikokouksesta palatessani juna lähti toista tuntia myöhäsä, ja vielä veturin vaihdon jälkeenkin pysähtyi kahdesti jarruvian takia. Miten ihmeessä talvi ei torppaa Helsingin raitiovaunuja, vaikka ne käyttävät samoja elementtejä, sähkö ja ratakiskoja? Aionkin tulevissa vaaleissa äänestää sitä ehdokasta joka lupaa pidentää Tampereen tulevaa raitiovaunulinjaa Helsinkiin asti.

Vuosikokouskin pääsi alkamaan ja loppumaan ajallaan, kuten nettisivuiltamme voitte lukea.

Mitään mullistavaa se ei tarjonnut, päinvastoin. Sama toimikunta äänestettiin muuttumattomana jatkoon.

Toimikunnan jäsenistä iso osa on istunut ”virassa” jo kymmenkunta vuotta, ja vähänkin solubiologiaa tunteva voi arvata, että eittämättömiä vaihdoksia alkaa olla edessä. Jäsenistössä on paljon aktiiveja, jotka osallistuvat innolla tarjolla oleviin tapahtumiin. Olisiko joku teistä jopa niin aktiivinen, että olisi valmis vaihdokkaaksi vuoden päästä? Mitenkään raskaaksi ei toimikuntatyötä voi sanoa, kokouksia on kymmenkunta vuodessa. Toimikunta on enemmänkin hauska ja antoisa harrastus kuin työ.

Miettimisen voisi aloittaa vaikkapa ehdottamalla alkaneelle vuodelle matkakohdetta, taide- tai teatterimatkaa, liikunnallista toimintaa tahi mielenkiintoista kantapöytävierasta.

20-vuotisjuhlavuonna käytiin toimikunnan aloitteesta teatterissa 7 kertaa, kettuiltiin Keski-Euroopassa, Pietarissa ja Ahvenanmaalla, kaadettiin keiloja, syötiin kantapöydässä muiden ja Pontuksen kettukeittiössä omia keitoksia, ihailtiin taidetta ja kummasteltiin museoesineitä sekä uusittua Eduskuntataloa ja upouutta Oodi-kirjastoa.

Tässä vain muutama poiminta yli 30:sta tapahtumasta, joiden osallistujamääräkin ylitti tuhannen rajan. Toki joukossa oli myös puolisoita, ystäviä ja muita aveceja.

Tämän kevään tapahtumista saa tietoa jäsenkirjeestä. Olkaat siis tervetulleet niin vanhat aktiivit kuin uudet uteliaatkin puhaltamaan yhteiseen köyteen ja kantamaan hiiltä kekoon.

 

Jussi Tuominen

Kuva J. Tuominen