Vuosikokous 18.01.12

Kettujen 14. toimintakausi on alkanut. Vuosikokous pidettiin 18.01.2012 Yleisradion Ison pajan auditoriossa. Kokouksessa päätettiin tämän vuoden toiminnasta ja valittiin toimikunta kaudeksi 2012-2013.

Puheenjohtajana jatkaa Leena Tamlander.

Kokouksessa valittiin myös toimikunnan jäsenet erovuoroisten tilalle. Valituiksi tulivat Pontus Dammert, Erkki Pohjanheimo, Matti Ristimäki ja Jussi Tuominen varsinaisiksi jäseniksi sekä Hilppa Kimpanpää ja Jarmo Ratinen varajäseniksi. Valittujen toimikausi on kaksi vuotta.

Lisäksi toimikunnassa jatkavat tämän vuoden Pentti Kauranen, Annikki Kiehelä, Jukka Leinonen ja Martti Turunen varsinaisina jäseninä sekä varajäseninä Saara Saarinen ja Eila Terävä.

Toimikunta piti heti vuosikokouksen jälkeen järjestäytymiskokouksensa ja valitsi varapuheenjohtajaksi Pontus Dammertin ja sihteeriksi Jukka Leinosen. Rahastonhoitajana jatkaa Arja Hellman.

 

Vanhat Ketut palkitsi maakuntaradioita ja niitten toimittajia

Vanhat Ketut on palkinnut vuosikokouksensa yhteydessä radion ja television ohjelmatyöntekijöitä perinteisellä tunnustusnauhalla.

Tällä kerralla Vanhat Ketut halusi muistaa niitä, jotka joutuvat kiireellä, vähällä väellä ja usein kovan paineen alla tekemään suoria radiolähetyksiä, joita suuri yleisö kuuntelee. Ylen maakuntaradiot ovat äänessä arkisin kellonaikoina, jolloin Radio Suomen kuuntelu on suurimmillaan. Niiden kyvystä pitää kuuntelijat kanavalla riippuu paljolti Radio Suomen suosio. Ylen maakuntaradioiden merkitys korostuu entisestään nyt, kun esimerkiksi maakuntalehtiä lopetetaan.

Vuoden 2011 tunnustusnauhat jaettiin kahdelle maakuntaradiolle, jotka molemmat ovat alueensa ylivoimaisesti kuunnelluimmat radiokanavat ja joilla kummallakin on eriomaisen hyvä yleisösuhde.  Näistä maakuntaradioista Vanhat Ketut palkitsi myös kaksi juontavaa toimittajaa, koska he kantavat suuren vastuun suorien lähetysten yleisilmeestä ja sujuvuudesta. Asiasisällön lisäksi heidän on hallittava ohjelman rytmi, nopeasti muuttuvat tilanteet ja lähetyksen tekemiseen liittyvä tekniikka.

Lapin Radio on onnistunut hyvin tehtävässään julkistaa laajan maakunnan eri osien asiat ja uutiset mielenkiintoa herättävällä tavalla. Lapin Radion toimittaja Hillevi Antikainen on alueen ja sen ihmisten mielenlaadun tunteva toimittaja, joka uskaltaa lähetyksissään käyttää omintakeista huumoria.

Ylen aikainen tekee arvokasta työtä kertomalla pääkaupunkiseudun ihmisille alueen asiat ja uutiset mielenkiitoa herättävällä tavalla. Ylen aikaisen toimittaja Tiina von Martens on idearikas toimittaja, joka pystyy nopeasti reagoimaan suoran lähetyksen muuttuviin tilanteisiin. Hänellä on rohkeutta tarttua myös vaikeisiin aiheisiin.

Onnea!

Yle-vero päihitti tv-lupamaksun

Vanhojen Kettujen vuosikokous jatkui keskustelulla Yle-verosta. Eduskuntaryhmien puheenjohtajista koottu Ylen rahoitusta miettinyt ryhmä antoi ”hatkat” vanhalle lupamaksulle. Rahoitusta valmistellut ryhmä teki kovasti töitä, jotta vihdoin ja viimein päästäisiin yksimieliseen monta vuotta kiistellystä Yleisradion rahoitusmallista. Valmistelutyötä tehnyt eduskuntapuolueista koottu ryhmä oli sikälikin – paitsi että se pääsi sopuun – erikoinen, että mukana olivat kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat, siis myös oppositiossa olevien puolueitten edustajat. Jan Vapaavuoren mielestä tämä oli hyvä juttu: ”Yksimielisyys syntyi, ei ihan helposti, mutta syntyi kuitenkin. Ratkaisu eli Yle-vero on oikeudenmukainen. Se ei erottele ketään. Henkilökohtainen Yle-vero tulee voimaan vuonna 2013. Se ei erottele ketään ja on siinä mielessä oikeudenmukainen”.

Yle-veroa aletaan kerätä vuonna 2013 muun verotuksen yhteydessä. Vero on henkilökohtainen, ei kotitalouskohtainen eikä laitekohtainen. Esimerkkeinä voi ottaa yksin eläjän, joka maksaa enimmillään (vuonna 2013) 140 euroa eikä nykyisen suuruista summaa. Jos perheessä on kaksi aikuista, niin kumpikin maksaa oman Yle-veronsa 140 eli yhteensä 280 euroa.

Kaikista eduskuntaryhmistä koottu valmistelutyöryhmä oli erittäin tyytyväinen, että vihdoin ja viimein, vuosien ponnistelujen, riitaisuuksien ja erimielisyyksien sijasta päästiin rahoituksesta sopuun. Yle-vero lakkauttaa myös lupamaksutarkastajien ammattikunnan, jota harva jää kaipailemaan. 

Kettujen vieraana oli vuosikokouksen keskustelussa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori, joka hyrisi tyytyväisyyttä saavutetusta yksimielisestä päätöksestä. ”Valmistelutyötä tehtiin lujasti ja aika ajoin yhteisymmärryksen löytyminen oli vaikeaa. Päätös muuttaa radikaalisti lupamaksujärjestelmän. Tv-luvalle jätettiin nyt jäähyväiset ja tilalle astui Yle-vero. Sillä on tarkoitus kerätä yksityisiltä kansalaisilta 480 miljoonaa euroa ja yrityksiltä 22 miljoonaa euroa”, sanoo Vapaavuori.

Get Flash to see this player.

Kuunte Kunnianauhan perustelut (mp3 tiedosto)