Vierailu Riistavuoressa

 

 

VIIHDETUOKIO RIISTAVUOREN PALVELUKESKUKSESSA

Vanhojen Kettujen Etelä-Afrikan matkalla vuonna 2009 syntyi kyläkoulun auttamisprojekti, jonka tuloksena  koulu sai mm. keittiön kalusteineen ja 300 oppilasta  lämpimän koulupuvun. Työtä hankkeen eteen tehtiin  kolme vuotta.  Auttamishalu jäi kytemään ja syntyi ajatus ilahduttaa kotimaassamme vanhainkotien asukkaita.

Vanhustyön keskusliiton avustuksella tutkimme eri vanhainkoteja ja palvelutaloja ja päädyimme tarjoamaan virikkeellistä iltapäivätuokiota Riistavuoren palvelukeskukselle Etelä-Haagassa. Laitoksen johtaja Malla Hinttala oli todella ihastunut ja innostunut hankkeestamme ja toivotti meidät lämpimästi tervetulleeksi.

Toukokuun 28. päivä palvelukeskuksen saliin kerääntyi runsas kuulijakunta, osa pyörätuoleineen ja rollaattoreineen. Leena Tamlander kertoi ketä Vanhat Ketut oikein ovat ja esitteli viihdetuokiomme esiintyjät. Erkki Pohjanheimo aloitti laulamalla elokuvasävelmät Balladi sekä Kun aika on.  Yleisö näytti valpastuvan ja keskittyi kuuntelemaan. Laulaja ja näyttelijä Petriikka Pohjanheimo, Erkin tytär, tulkitsi ihastuttavasti Nuoruustangon ja Pikku midinetin. Pianisti Sakari Warsell säesti molempia. Sakari yllätti kaikki mainiolla Kohtalokas samba –laulullaan, jota hän itse säesti kitaralla. Esitys sai monen suupielet hymyyn.

Päivi Istala lausui itseoikeutettuna Saima Harmajan juhlavuoden kunniaksi Harmajan runoja, joiden sisältö hiljensi kuulijat. "Kevät”, ”On maa” ja ”Rannalla” taisivat olla monelle tuttuja ja siksi erityisen koskettavia ja muistoja tuovia.

Vielä yksi Erkin laulu, herkkä Soi maininki hiljainen ja isän ja tyttären duetot Läksin minä kesäyönä käymään ja Tuonne taakse metsämaan. Nämä selvästi herkistivät kuulijat, näin parinkin pyyhkivän silmäkulmiaan.

Yhteislauluja varten oli jaettu laulujen sanoja, joista löytyi heti ykköstoiveita. Sakari säesti ja Erkki toimi vetäjänä. Oli mukava seurata kuinka tutut sanat ja sävelet kohottivat ilmeitä ja innoittivat yhtymään lauluun. Musiikin ihmeellinen voima näkyi selvästi, asento koheni monella ja ilme valpastui.

Puoli tuntia yhteislauluja kului huomaamatta. Moni kiitteli tuokiomme jälkeen virkistävästä ja muistoja herättäneestä ohjelmasta. Hyvä mieli oli molemminpuolinen. Mielellään veisimme laulua ja soittoa muihinkin vanhusten taloihin.

Mukana oli myös  ET-lehden päätoimittaja Riitta Korhonen ja Vanhustyö –lehdestä viestintäpäällikkö Leena Valkonen. Jäämme odottamaan syksyn numeroita.

Saara Saarinen