VENERETKI KUIVASAAREN LINNAKKEESEEN

 

Perinteinen Vanhojen Kettujen alkukesän purjehdus suuntautui 4.6.2013 Helsingin edustalle Kuivasaareen, mikä on puolustusvoimien hallussa. Saarella ovat mm. Suomen suurimmat tykit, komea tutka-asema ja runsaasti muuta armeijan kalustoa. Nykyisin suljettu saari on tyhjillään, mutta sinne voi rantautua armeijan erikoisluvalla.

Päivä oli kesäisen aurinkoinen eikä tuulikaan haitannut matkantekoa. Noustuamme vesibussiin Kauppatorin rannasta ja kierreltyämme lähisaaria haimme oppaan Santahaminasta. Mukavan merimatkan jälkeen saavuimme Kuivasaareen, Harmajan lähettyville. Tutustuimme oppaan johdolla linnakkeeseen ja rannikkotykistön kalustoon, mm. vanhoihin venäläisvalmisteisiin ohjuksiin. Saaren komein nähtävyys ja maailmanlaajuinenkin harvinaisuus on syvälle maan alle ulottuva kaksoistykkitorni. Venäläisen Obuhovin terästehtaan aikoinaan valmistamat 12-tuumaiset tykit ovat ampumakunnossa, mutta niillä ammutaan nykyään ainoastaan kunnialaukauksia mm. itsenäisyyspäivän kunniaksi. Saimme kuulla, että panoksena käytetään vettä, ja koska tykit on suunnattu Harmajaan päin, saadaan siellä kuulemma aika hyvä sade.

Palattuamme takaisin rantaan nautimme mukavan lounaan jotkut laiturilla, toiset laivamme sisätiloissa. Paluumatkalla kiertelimme vielä Helsingin lähisaarten rantoja, ja pudotimme meille hienon matkan järjestäneen Jarmo Ratisen vaimoineen Jollaksen laiturille.

 

Erkki Pohjanheimo