Vanhat Ketut kulttuurimatkalla

 

Kettujen kulttuurimatka Tuusulaan ja Järvenpäähän 6.5.2015 oli täysosuma. Useimmat kulttuurimatkat näille seuduille tehdään kuvataiteilijoiden koteihin. Nyt paneuduttiin musiikkiin ja lottien historiaan.

 

Alvar Aallon suunnittelema Villa Kokkonen on jo rakennuksena kokemisen arvoinen, mutta talon nykyinen isäntäpari tekee käynnistä poikkeuksellisen. Musiikin ammattilaiset Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen tarjoavat taloesittelyn lisäksi pienoiskonsertin ja erittäin maukkaan kahvi-välipalan. Ammattilaisia myös puhumisessa (ja markkinoinnissa).

 

Jean Sibeliuksen koti Ainola on aina käymisen väärti, oltiinpa siellä ensimmäisen tai viidennen kerran. Jeanille Ainola oli luomisen keskus, Ainolle käsien työn tulos monessa muodossa. Järvenpään kulttuuritalossa esillä oleva Aino Sibeliuksen elämää esittelevä näyttely täydentää hänen ratkaisevan tärkeää rooliaan säveltäjän elämässä ja samalla elämää seudun kulttuuripiirissä. Näyttelyä elävöitetään Ainon roolihenkilöllä, esittäjänä Marika Sampio-Utriainen.

 

Lottamuseo esittelee suomalaisten naisten roolia maanpuolustushengen luomisessa sekä toisen maailmansodan aikaisissa rintama- ym. tehtävissä. Lottaperinne näyttää jatkuvan. Näyte siitä saatiin  poikkeuksellisen maistuvan hernekeiton ja ja kahvitarjoilun muodossa.

 

Lisää tällaista, sopi loistavasti Kettujen ohjelmistoon. Annikin järjestelyt onnistuivat yli odotusten – matka-aika jopa lyheni sopuisilla ohjelmien siirroilla.

 

Helvi Kolehmainen, teksti

Antsu Takala ja Erkki Pohjanheimo, kuvat