Taidekeskus Salmela 2014

 

 

TAIDEKESKUS SALMELASSA VIIHDYTTIIN

Aamuyhdeksältä 13.7. 2014 nousi Kiasman pysäkiltä bussiin 42 aamuvirkkua Vanhaa Kettua. Osa poimittiin matkan varrelta maatilatori Heilan pysäkiltä Heinolasta, osa odotti perillä. Odotettu matka 25-vuotisjuhlaa viettävään Salmelaan ja juhlakonserttiin alkoi.

Puheensorina oli vilkasta. Kertasimme kuitenkin myös yli 400- vuotisen Mäntyharjun historiaa ja konsertissa esiintyvien taiteilijoiden taustatietoja. Ale Ahlroos luki matkalaisille runoja uusimmasta kokoelmastaan. Nopeimmat ehtivät tehdä ostoksia Heilassa ja silmäillä tuotteita paluumatkan pysähdyksen varalle.

Mäntyharju odotti kauniina ja aurinkoisena. Perille päästyään viisikymmentä kulttuurinälkäistä Kettua nautti lounaan Ravintola Kesäheinässä. Sen jälkeen oli vuorossa Taidekeskus Salmelan päätalon taidenäyttely ennen Salmelan 25-vuotisjuhlakonserttia.

Aluksi Matti Salminen lauloi Verdiä ja Mozartia kirkon parvelta Kalevi Kivinimen säestäessä uruilla. Kivinimen mahtavan Wagnerin jälkeen loistavaääninen Marjukka Tepponen lauloi mm. Paminan aarian Taikahuilusta. Esa Ruuttusella on ääni vielä hienosti kunnossa. Kuultiin Verdiä ja Joonas Kokkosta. Sen jälkeen Salmelan isäntä Tuomas Hoikkala kunnostautui saksofonistina. Konsertin loppupuoli oli etupäässä suomalaisia kansanlauluja sekä Merikantoa ja Melartinia kaikkien solistien hienosti tulkitsemina. Loistavana pianistina ja hienovaraisena säestäjänä kuultiin mäntyharjulaista Marita Viitasaloa.

Konsertin jälkeen Ketut siirtyivät Salmelan muihin näyttelytiloihin, Domanderin taloon ja vanhaan postitaloon. Monien mielestä siellä olivat näyttelyn mielenkiintoisimmat teokset.

Näyttelykierroksen jälkeen oli Kesäheinän uudella ulkoilmanäyttämöllä odottamassa yllätys. Kaikki konsertin laulusolistit ja Marita Viitasalo esiintyvät ex-tempore. Mm. Matti Salminen lauloi Besame Muchon Tuomas Hoikkalan säestäessä pianolla.

Monet Ketut olisivat viihtyneet vielä pidempäänkin aurinkoisessa Salmelassa, mutta bussi odotti, ja matka kohti Helsinkiä alkoi klo 17.15.

Paikallinen sanomalehti Pitäjänuutiset julkaisi jutun juhlakonsertista ja muutamat Ketutkin pääsivät lehden sivuille.

 

Saara Saarinen ja Erkki Pohjanheimo