Taidekeskus Salmela 09.06.2012

Taidekeskus Salmela

 

 

Taidekeskus Salmelan avajaiskonsertti ja taidenäyttelyt 2012

 

Vanhat Ketut teki onnistuneen retken Mäntyharjuun lauantaina 9.6. Kettujen 50:n hengen lippukiintiö täyttyi jo parin päivän kuluttua jäsenkirjeen ilmestymisestä. Tosin muutamia peruutuksia tuli, ja osa jonossaolleista pääsi vielä mukaan.

Matka alkoi hienoisen sateen siivittämänä Kiasman pysäkiltä aamuyhdeksältä. Meillä oli kuljettajana mr Kettunen, jonka ristimme ”pikku Ketuksi”.

Bussin täytti iloinen puheensorina, jonka matkanjohtaja Saara Saarinen välillä ikävästi keskeytti. Hän olisi kernaasti halunnut muitakin mikrofonin varteen. Yllättävän moni oli ensikertalainen Salmelan kävijä, ja kokeneiden Salmelassa kävijöiden kokemukset olisivat olleet tervetulleita. Ujous vaiko aamu-unisuus esti kokemusten jakamista?

Tiukka aikataulu salli yhden pysähtymisen vinkiksi saamamme Cafe Heilan alueella Heinolan pohjoispuolella.  Heila osoittautui niin kiehtovaksi, että päätimme aikaistaa Salmelasta lähtöämme ehtiäksemme paluumatkalla ennen kuutta tehdä monien haluamia tuliaisostoksia Heilan luonnonmukaisista valikoimista.

Kesäpäivä oli kauneimmillaan bussin saapuessa Mäntyharjuun. Tosin toinen matkanjohtaja, paikan päällä kesäänsä viettävä Erkki Pohjanheimo kertoi sateen saapuvan ennen klo 13 ja jatkuvan klo 18:aan saakka. Niin olivat Ilmatieteen laitoksen ja Hesarin nettisivut kertoneet. Lopulta vain pari pientä sateen ripausta saatiin avajaisten aikana.

Taidekeskus Salmela sijaitsee Mäntyharjun kirkonkylässä aivan kirkon vieressä vajaat neljä kilometriä ennen pitäjän uutta keskustaa, missä on mm. rautatieasema. Salmelan päärakennus on 1850-luvulla rakennetussa entisessä pitäjäntuvassa, joka sittemmin on toiminut kunnantalona. Näyttely jatkuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, noin 150 metrin päässä päärakennuksesta. Miljööseen kuuluvat vanhat posti- ja apteekkitalo, palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset. Näyttelyrakennukset on otettu käyttöön Unescon suositusten ja museoviraston ohjeiden mukaisesti, ja niissä on suoritettu museoviraston hyväksymiä laajoja entisöintitöitä.

Aluksi oli tarjolla ravintola Kesäheinän maittava lounas, mikä kuului retken hintaan. Taidekeskus Salmela oli kunnostanut vanhan osuuskaupan kesäravintolaksi. Se sijaitsi noin 100 metrin päässä Salmelan päärakennuksesta.

Lounaan jälkeen siirryimme läheiseen, 1822 valmistuneeseen kirkkoon, mikä on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Baritoni Tommi Hakalan ja pianisti Kristian Attilan konsertti oli varmaan kaikille hieno kokemus. Konsertti suuressa valkeassa puukirkossa herkisti ja ihastutti. Kahdeksankulmainen valkea kupoli, jokaisen kulmion sivun kaksi 12-ruutuista ikkunaa ja niistä tulviva valo olivat vaikuttava näky.

Tommin mahtavat fortissimot ja helposti syntyvät, kirkon peräosaankin kuuluvat, herkät pianissimot olivat koskettavia. Kristian Attila säesti upeasti. Kuulimme Yrjö Kilpisen, Toivo Kuulan, Seppo Nummen, Jean Sibeliuksen ja Olli Kortekankaan sävellyksiä.

Olli Kortekankaan kantaesityksessä ”Lauluja Viipurin kulmahuoneesta” ihastutti erityisesti onnistuneet  tekstivalinnat Eeva-Liisa Mannerilta ja Kirsti Simonsuurelta. Ne toivat mieleen sodan menetykset, luonnon voiman ja Viipurin kirjaston homeisen, kellastuneen hiljaisuuden.

Salmelan kesäkauden avajaiset olivat päärakennuksen terassilla ja veistospuistossa. Siellä mm. palkittiin Salmelan vuoden nuori taiteilija, Milla Kuisma.

Taidenäyttelyihin Ketut tutustuivat pienissä ryhmissä tai kiertäen laajan näyttelyalueen yksin omassa rauhassaan. Toisen matkanjohtajan mieleen jäivät erityisesti Marika Mäkelän, Arvo Siikamäen ja Milla Kuisman työt, toisen taas Tapani Mikkosen Iiris-tutkielmat sekä Johanna Koistisen herkkä grafiikka.

Näyttelyalue oli laaja ja jo sinänsä viehättävää katsella. Huvimaja Höijer ja Huvimaja Lumme rannassa olivat taideteoksia itsekin, ne toimivat myös näyttelytiloina. Päärakennuksen tilat ja kokoelmat olivat suurimmat. Domanderin näyttelyalueella näkyi myös seudun historiaa, mm. vanha apteekki ja posti, palvelijan asunto ja ulkorakennuksia. Näissäkin oli taideteoksia.

Joittenkin Kettujen mielestä olisi tarvittu enemmän aikaa taidenäyttelyitten kiertämiseen.

Erkki saatteli Ketut kotimatkalle aurinkoisessa säässä 16.45. Kettulauma vaikutti tyytyväiseltä päivän antiin. Läksiäistunnelmissa oli vielä hieno yllätys. Salmelan toiminnanjohtaja halusi lahjoittaa jokaiselle Ketulle ja heidän matkatovereilleen Oscar Merikannon lauluja sisältävän CD:n. Niitä levyllä esittävät mm. Matti Salminen, Monica Groop, Esa Ruuttunen ja Raimo Sirkiä. Omalla kyydille kulkeneitten levyt odottavat Saara Saarisen kainalossa.

Salmelan päivä tuntui täyttävän odotukset. Moni halusi lähettää terveisenä seuraavista ohjelmista päättäville saada Salmelan retki vuotuiseksi perinteeksi majakkaretkien tapaan.

Sade alkoi ja yltyi paluumatkan aikana, yhtään valitusta siitä tai muustakaan ei Saaran korviin kantautunut. Halukkaat saivat myös Heilassa ylimääräiset eurot vaihdettua mieluisiksi tuliaisiksi. Oli ilo saada johtaa reipasta ja valoisaa Kettukansaa, retkestä jäi hyvä maku suuhun!

 

Kiitollisin mielin

 

Saara Saarinen ja Erkki Pohjanheimo

 

Kuvat: Erkki Pohjanheimo, Matti Ristimäki, Martti Turunen ja Touko Yrttimaa