SUSIEN SEURASSA 22.03.

 

Vanhat Ketut lähti rohkeasti etsimään sudenmorsianta Teatteri Avoimiin Oviin 22.3.2018. Susien ulvonta tempasi heti mukaansa. Heini Tolan ohjaus käytti hienosti hyväksi valoja, äänitehosteita, musiikkia, taustaprojisointia ja verhoja.

       Aino Kallaksen Sudenmorsian ei ollut se, jonka ehkä Ketut olivat lukeneet tai nähneet näyttämöllä aiemmin. Tämä uusi versio perustui Kallaksen romaaniin ja hänen päiväkirjamerkintöihinsä. Musiikki oli vahvasti mukana kaiken aikaa; vei eteenpäin ja heijasteli päähenkilö Aalon tunteita ja ajatuksia. Säveltäjä Suvi Isotalo esitti musiikkia ja teki tehosteita näyttämöllä koko esityksen ajan. Osa musiikista oli sävellettyjä Kallaksen tekstejä. Näytelmä ei kulkenut historiassa, vaan se oli ajattomasti tässä päivässä käsitellen avioliittoa, uskottomuutta ja intohimoa. Öisin vapaana ja kahleettomana susien laumassa kulkevan Aalon, naisen, oli jokainen valmis tuomitsemaan.

       Maija Andersson näytteli Aalon roolin hienosti; hän suorastaan imi mukaansa. Mikä lahjakkuus! Sauli Suonpää oli uskottava omistavana ja petettynä miehenä.

       Näytöksen väliajalla ja illan päätyttyä oli mukava kuunnella Vanhojen Kettujen superlatiivikehuja. En tiedä oliko joku eri mieltä, minun korviini ei negatiivista kuulunut.

       Olin alunperin varannut Ketuille 30 lippua. Paikalla oli vain 12 kettua, ikävä kyllä.

 

Erkki Pohjanheimo