SUOMENLINNAN VALLEILLA 19.10.

 

Kettujen rynnäkkö  Suomenlinnaan tapahtui nykyhistorian tietojen mukaan maanantaina lokakuun 19. päivänä 2015. Tällä kertaa antautuivat ehdoitta vierailijat, 34 repolaista. Valloittaja oli Suomenlinnan hoitokunnan kehityspäällikkö Petteri Takkula.  Saimme selkeän strategiaselvityksen maailman perintökohteen tavoitteista ja nykypäivästä ja päälle vielä asiantuntijan opastuksen Viaporin syysvalleilla.

Suomenlinnassa vierailee vuosittain yli 850.000 kävijää. Kesän kävijät riittävät mainiosti, mutta talvikaudella valleille ja käytäville mahtuisi vielä lisääkin väkeä. Merilinnoituksen rakentaminen alkoi 1748 ja suurimmat vahingot Viapori kärsi Krimin sodassa 1855. Nyt muurit ja vallit ovat ryhdissä ja rakennukset entisöity upeaan kuntoon. Tavoite on ollut se, että Suomenlinnan eri aikakaudet näkyvät korjauksissa  eikä kaikkea olekaan pyritty palauttamaan alkuperäiseen 1700-luvun kuosiin.  Suomenlinna on nyt ja vastaisuudessakin yksi Helsingin elävistä kaupunginosista asukkaineen ja palveluineen.  Kestävän kehityksen periaatteet ohjaavat jatkossakin linnoitussaaren  suunnittelua ja ylläpitoa.

Meillä oli Kettujen tukijoukoissa mukana myös arkkitehti ja kirjailija Tapani Koivula, jolle Suomenlinna ja sen historia ovat olleet lähes sydämen asia. Kiertokävelyn yhteydessä  hän kertoi mukavia tarinoita Sveaborgin asukkaiden  menneisyydestä. Helppoa hänen oli muistaa tapahtumat, nehän löytyvät Tapanin itsensä kirjoittamasta  kirjasta Sininen Huivi.

Mielenkiintoinen kiertokäyntimme kohde oli Suomenlinnan kuivatelakka, jonne oltiin juuri uittamassa talvilepoonsa Pohjoisrannassa ja muuallakin Helsingin satamissa  kesän  majailleita perinnelaivoja . Ketut saivat myös erityiskohtelun.  Pääsimme ensimmäisenä yleisöryhmänä tutustumaan telakan vanhaan juuri kun- nostettuun hevosvetoiseen pumppuhuoneeseen.   Kaiken kruunasi Suomelinnan  runsaiden lehtipuiden syyskirjo eikä aurinko tälläkään  kerralla unohtanut kettuja.

 

Jarmo Ratinen

kuvat Antsu Takala ja Matti Ristimäki