SOMERON RETKI 30.08.2023

 

”BUSSI SOMEROLLE EI VOI AJAA OJAAN…”

Raikui alkumatkasta, kun yli 40 kettua suuntasi 30.8.2023 luottokuski Bjarnen ohjaamassa bussissa 110 km päähän kohden Someroa. Ajankohta oli huolellisesti valittu, sillä päivälleen 76 vuotta aiemmin syntynyt Badding oli tehnyt myös tämän kotiinpaluu-laulunsa. Lisäksi 50 vuotta aiemmin oli Baddingin ”fiilaten ja höyläten” noussut Suomen listakärkeen. Badding olikin retken toinen pääteemoista. Niinpä ensimmäinen stoppi tehtiin Somerniemellä, 10 km ennen Someroa. Siellä tien vieressä oli Baddingin kesäkioski, nimeltään ”Paratiisi”. Nyt valitettavasti jo tältä kesältä luukkunsa sulkeneena. Paikkaavana ohjelmanumerona ketut samosivat läpi tuuhea metsikön Somerjoen perheen vaatimattomalle kotitalolle.

Seuraavaksi suunnattiin pääkohteeseemme Härkälän kartanoon, jonka pihamaalla kartanon herra Raino Hurme yhdessä emäntänsä Soili Suominen-Hurmeen kanssa ottivat vieraat iloisina vastaan. Tai ei oikeastaan kovin vieraita, sillä olihan Raino tuttu Metsäradion toimittaja ja monivuotinen RTTL:n puheenjohtaja, ja kaiken lisäksi itsekin Vanha Kettu. Asiapainotteisena toimittajana tuntemastamme Rainosta oli kehittynyt rento tarinankertoja. Yhdessä vaimonsa Soilin kanssa Raino esitteli uskomattomat kokoelmansa ja kartanon lukuisat teemoitetut salit. Ja näkymät terassilta olivat hämäläistä maisemaa parhaimmillaan.

Härkälän kartanon jälkeen suuntasimme lounaalle Someron Seurahuoneelle. Siellä seuraamme liittyi paikallisopas Arja Torkkomäki, joka itsekin on Hovilan kartanon emäntä ja syntyperäisenä somerolaisena tunsi jokaisen talon ja tönön niiden asukkaat. Arjan opastamana tutustuimme Someron kirkkoon ja hautausmaahan. Kävimme laskemassa ruusun mm. Baddingin, Unto Monosen ja Kaija Aarikan haudoille.

Kiertoajelulla näimme ”kuninkaankivet” niiden kartanojen portinpielessä, joissa joku kuninkaallinen oli vieraillut. Ja Someron 13 kartanosta paikansimme lähes kaikki. Lahden kartanossa kävimme jopa pihalla kääntymässä. Tämä oli tärkeä kohde, olihan matkavastaavan ja siskonsa isoisä Matti Laiho aikoinaan toiminut kartanossa muonamiehenä ja asunut vaimonsa ja  seitsemän lapsensa kanssa kartanon mailla ”Kukkulinnassa”.

Viimeisenä kohteena oli Someron kivimeijerin taidenäyttely. Näyttely oli tältä kesältä jo suljettu, mutta hyvillä suhteilla (Timo-Erkki) se avattiin ketuille. Mukana kesän näyttelyssä oli 7 taitelijaa, joille lasi ja keramiikka ovat intohimo. Taidekeskuksen johtaja Antero Kare esitteli näyttelyn ketuille.

 

Kotimatkalla ihasteltiin Someron retken kokonaistarjonnan määrää ja laatua tyyliin: ”paras reissu ikinä yms…”. Mutta ei hätää, Someron kolmestatoista kartanosta on nyt nähty vasta kaksi, joten…

 

Teksti: Matti Laiho

Kuvat: Hannu Puukko