SIBELIUS JA TAITEENMAAILMA

 

Kuva Sibeliuksesta monipuolistui

 

Kettujen museovierailut ovat osuneet usein minun tehtäväkseni. Olen siitä iloinen. Hauskinta on palautteen saaminen. Kokemuksista on antoisaa keskustella kettu-kavereiden kanssa heti tuoreeltaan.

Keskiviikkona 7. tammikuuta kävimme Ateneumissa Sibelius ja taiteen maailma –näyttelyssä. Mm. näin kokemusta kommentoitiin:

  • Johdanto ennen kierrosta oli mielenkiintoinen ja monella tavalla valaiseva. Hyvän opastuksen jälkeen näyttelystä sai enemmän irti.
  • Sibelius oli minulle ennen tätä juhlallinen ja jähmeä kuva kansakunnan kaapin päällä, nyt hänestä tuli ihminen kaikkine vahvuuksineen ja heikkouksineen.

Näyttely yllätti monipuolisuudellaan. Siinä on mukana paljon ääntä ja elävää kuvaa. Saleissa luureihin voi saada katkelmia Sibeliuksen musiikista, niistä sävellyksistä, jotka tavalla tai toisella liittyvät esillä oleviin teoksiin.

Näyttelyssä on itseoikeutetusti esillä Sibeliuksen taiteilijaystävien töitä., esimerkiksi Eero Järnefeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Oscar Parviaisen teoksia. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Ainola-säätiön kanssa ja sinne on saatu monta teosta Sibeliusten kodista Ainolasta.

Yksi niistä on John Munsterhjelmin tekemä pronssinen rintakuva. Sibelius itse piti siitä kovasti. Hän laittoi veistoksen käteen maastosta löytämänsä hevosenkengän onnea tuottamaan. Tosin kenkä otettiin aina pois, kun kotiin saapui arvovieraita. Ateneumissa hevosenkenkä on paikallaan.

Sibeliuksesta on tehty monta muotokuvaa, siitä huolimatta, että hän inhosi mallina olemista. Muotokuvat on sijoitettu Ateneumin pääsaliin.

Yksi näyttelyn hauskimmista yksityiskohdista on vanha puhelin, kun sen luurin nostaa kuulee säveltäjämestarin äänen. Nauhalla on Sibeliuksen vastaukset kapellimestari Nils-Eric Fougsedtin puheluun, jossa kapellimestari kysyy Kuningas Kristian II:n musiikista. Kysymykset on leikattu pois, luurista kuuluu vain Sibeliuksen vastaukset ruotsiksi.

Sibelius puhuu myös kirjeiden kautta. Näin hän kirjoitti vaimolleen Ainolle Saksasta 1894: ”Hyvin hauska on katsella tauluja täällä. Täällä on suuria kokoelmia. Minuun vaikuttavat muut taiteet enemmän kuin muitten musiikki.”

Kuvat: Ritzi Salo

Teksti: Annikki Kiehelä