Sakari Kiuru Kantapöydässä Bryggerissä 28.03.


 Tapasin Sakari Kiurun ensimmäisen kerran 1976 hänen tultuaan Tv1:n johtajaksi. Tapasimme hänen työhuoneessaan. Olin silloin kuvauksen tuntiopettajana Elokuvataiteen laitoksella (ETV). Menimme  koulun johtaja Risto Jarvan kanssa Sakari Kiurun juttusille. Aiheena oli Yleisradion kohtuuton laskutus ETV:n iltoihin sijoittuvista kuvausharjoituksista Ylen studioilla. Tuntilaskutus oli sama kuin MTV:lle ohjelmien teosta. Kuultuaan asian Sakari pudotti siltä istumaltaan laskutuksen kolmasosaan. Tajusin silloin sen että Sakari pystyi tekemään nopeita päätöksiä saatuaan riittävät pohjatiedot asiasta. Siis hieman toisin kuin monet päättäjät nykyään.
 
Käydessäni Sakarin kanssa läpi tulevan Kantapöydän tilaisuutta hän pyysi että rajaisin hieman hänen ansioluetteloaan esittelyosuudessani. Tein sen mutta siitä huolimatta tästä ”lyhyemmmän kaavan” mukaisesta luettelosta tuli toista sivua pitkä teksti. Sakarin ura ennen Yleä ja Ylen jälkeen on vähemmän tunnettua joten keskityin siihen sekä hänen mittavaan julkaistoimintaansa.
 
Sakarin tausta on voimakkaasti kulttuuripitoinen ja yhteiskunnallinen:
•   Työväen sivistysliiton opintosihteeri, myöhemmin puheenjohtaja
•   Pohjolan opiston ensimmäinen rehtori
•   Kulutusosuuskuntien Keskusliiton valistusosaston päällikkö
•   Suomen edustaja UNESCON yleiskokouksessa ja Suomen UNESCO-toimikunnan puheenjohtaja
•   EBU:n hallintoneuvoston jäsen sekä OIRT:n presidentti
Samoin hänen laaja kirjallinen tuotantonsa aina vuoteen 2013 asti kertoo paljon hänen laaja-alaisuudestaan. Toiminta eri liitoissa antoi hyvän pohjan Ylen pääjohtajalle sekä johtamisessa että ohjelmien laadun seurannassa. Silloin pääjohtajalla oli vastuu myös ohjelmien laatutasosta. Hän antoi tarvittaessa kiitoksia ja kritiikkiä ohjelmista. Neljäkymmentä Bryggerin kabinettiin kokoontunutta Kettua sai nauttia tunnin ajan Sakarin sarkastisella huumorilla höystettyä puhetta. Kritiikkiä tuli myös nykyisen televisiomme kaupalliselle ja tekniselle suuntaukselle sekä poliitikkojen puuttumiselle ohjelmien tekoon. Poliittisesti koostuvalle Hallintoneuvostolle siirretty Ylen strategian suunnittelu sai myös häneltä kritiikkiä.
 
Kiitos Sakari antoisasta Kantapöytä-tuokiosta
 
Kuvat ja teksti Antero Takala