RADIOHISTORIAA KANTAPÖYDÄSSÄ 21.4.2022

 

Ravintola Kiltakellarissa vietettiin erityisen nostalginen iltapäivä, kun Ulkotuotannon äänitarkkailijaveteraani Jouko (Joli) Lindgren kertoili omasta työhistoriastaan ja samalla YLEn radiotoiminnan historiasta 1960-luvulta aina 2000-luvun alkupuolelle saakka. Esitystä väritti Jolin valokuvausharrastus, jonka tuloksena saimme ammattitasoisten valokuvien kautta seurata Jolin työssään kohtaamia isokenkäisiä, julkkiksia ja työkollegoja toimitukselliselta puolelta. Tilaisuutta johdatteli  Annikki Kiehelä, joka sai rauhallisena persoonana tunnettavan Jolin innostumaan kertoilemaan värikkäistä tapahtumista ja henkilöistä. Jolilla oli tapana matkoilla herätä varhain, lähteä yksin kurppailemaan (Jolin oma termi) ja tutkimaan ympäristöä sekä rauhassa tutustumaan paikallisiin tapoihin ja yhteiskuntaan. Ja onneksemme hän tallensi tunnelmakuvia valokuviinsa.
Runsaan osanottojoukon (yli 50 henkilöä) johdosta kantapöytä  siirrettiin ravintolasalin puolelle. Siirto oli tapahtuman osalta toinen, sillä alun perin tilaisuuden piti oleman 2 vuotta sitten RTI:n auditoriossa.  

Kuuntelijoista innostuivat Jolin kanssa työskentelyään muistelemaan luonto-ohjelmiin liittyen Veikko Neuvonen ja toisaalta Päivi Istala, joka muisteli Sortavalan laulujuhlamatkaa juhannuksena 1990. Taiteelliselta puolelta tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan Paula Koivuniemi.

Tilaisuuden juonsi  Annikki Kiehelä, joka oli myös tilaisuuden vastuujärjestäjä. Jolin tarinoita komppasi  hänen ikiaikainen työkaverinsa Jussi Schaupp.  Tilaisuuden esitystekniikasta vastasi myöskin Jolin kollega Martti Turunen. Erityiskiitos myös Ulkotuotannon puuhapojille Matti Poimulan johdolla, jotka ajoivat vastikään kunnostetun ja museoidun ääniauton ravintolan eteen tutustumista varten.

 

teksti Matti Laiho

kuvat Antero Takala