PORVOO 13.12.2012

 

 

Jouluinen matka Porvooseen

 

Valkeana joulukuun 13. päivän pakkasaamuna Kiasman pysäkiltä nousi bussiin  43 kettua päämääränä Porvoo. Etukäteen tiedettiin, että perillä odottaa kaksi opasta tarkoituksenaan laajentaa ja verestää  Porvoo-tuntemustamme Porvoon valtiopäivien, Runebergin, tuomiokirkon ja suklaatehdas Brunbergin tiedoista. Houkutuksena olivat Taidetehtaan joulumarkkinat ja herkkulounas Bistro Sinnessä.

Matkalla Leena kertoi Taidetehtaan joulumarkkinoiden tuottajan Tuija Pihlavan huomanneen nettisivuilta tulomme  joulumarkkinoiden avajaispäivänä taidetehtaalle. Erityskohtelu odotti meitä saapuessamme viluisina taidetehtaan pihalle.

Entisen matkailutoimiston nurkilta bussiin poimittiin oppaamme Kirsti Sund, jonka johdolla bussi suunnisti Näsin hautausmaalle. Saimme perusteellisen tietopaketin hautausmaan historiasta ja sinne haudatuista kuuluisimmista henkilöistä, heitä olivat  mm. J.L.Runeberg ja hänen Fredrika-vaimonsa, kuvanveistäjä Ville Vallgren sekä kenraalikuvernööri Bobrikovin ampunut Eugen Schauman.

Kiertoajelun aikana tutustuimme Engelin piirtämään empirekaupunginosaan, jossa ohitimme mm.  Runebergin kodin, Walter Runebergin veistoskokoelman sisältävän talon ja Borgå Gymnasiumin. Saimme käsityksen myös joen länsirannalle rakennetusta modernista puukaupungista.

Tuomiokirkon mäellä odotti toinen oppaamme, Hannele Ahlgren. Kirkko on hallinnut Porvoon maisemaa 1450-luvulta asti, 1700-luvulla se vihittiin tuomiokirkoksi. Porvoon valtiopäivät avattiin ja päätettiin tuomiokirkossa, josta muistona kirkossa on Aleksanteri I:n patsas. Lähestyvän joulun merkiksi kirkon etuosaan oli rakennettu viehättävä jouluseimi.

Kaikki muistavat dramaattisen kirkon tuhopolton keväällä 2006. Korjaustyö kesti kaksi vuotta.

Kylmä viima saatteli ryhmiä oppaineen vanhan Porvoon kujia alas. Hytisevinä kuuntelimme Porvoon kymnaasin vaiheita lukiosta valtiopäivätanssiaisiin ja edelleen tuomiokapituliksi. Myös piispan virkatalo sijaitsee kirkkotorin varrella. Kävelyreitillä  kuulimme entisajan joulunvietosta. Ohitimme Edelfeltin patsaan ja matka jatkui  Porvoon suurpalon alkulähteille, jossa tuhoutui  1700-luvun lopulla suurin osa taloista. Kulkureittimme varrella oli viehkoja pikku putiikkeja, mutta kylmyys sai seuraamaan ripeästi oppaita.  Nykyään museona toimiva Porvoon raatihuone  - Edelfeltin ja Vallgrenin teoksia esillä – ja nyt yksityisomistuksessa oleva Porvoon linna, jossa aikanaan yöpyivät kuningas Kustaa III ja keisari Aleksanteri I, tulivat vielä tutuiksi. Meitä houkuteltiin palaamaan vielä illalla raatihuoneen torille seuraamaan Lucian kulkuetta, mutta siihen ei ohjelmamme antanut myöten.   Oli  aika kiittää oppaitamme ja jatkaa Taidetehtaalle.

Taidetehtaan joulumarkkinoilla oli avajaispäivä. Joulumarkkinoiden tuottaja oli järjestänyt meille   glögiä ja pipareita pihamaalla. Kuuma juoma maistui, kaikki olivat otettuja saamastamme vastaanotosta.

Taidetehdas on avattu 2012 toukokuussa vanhaan tehdasmiljööseen. Siellä voi tutustua vaihtuviin taidenäyttelyihin, taiteilijoiden työpajoihin, käydä konserteissa ja elokuvissa, ihastella erikoisliikkeiden tarjontaa, nauttia hyvästä ruuasta. Paikka on verraton kulttuurikeskus. Tilassa toimii myös Merja Larivaaran ja Kari-Pekka Toivosen perustama Jokiteatteri.

Meille jäi tunnin verran aikaa kierrellä joulumarkkinoiden antia, yksilöllisiä käsityö- ja taidemyymälöitä ja verrattomia ruokatuotteita suoraan tuottajilta. Moni sai uniikkeja joululahjoja mukaansa.

Odotettu kohokohta oli päästä maankuuluun Bistro Sinnen herkkupöytään. Tarjolla oli lähiruokaa, joka oli maineensa veroista. Henkilökunta oli osaavaa ja palvelu erinomaista. Ei ihme, että pöytävaraukset on tehtävä hyvissä ajoin.

Ilta jo hämärtyi kun suuntasimme kohti Brunbergin tehtaanmyymälää. Paikkahan on must, varsinkin ennen joulua. Vaikka Sinnen herkut olivat vielä kielen päällä, maistiaissuklaat tekivät kauppansa ja eurot vaihtuivat monenlaisiin herkkupusseihin makeaa joulua odottelemaan.

Jouluinen Porvoo, yhdessä olo kesken joulupuuhien täytti toiveet. Ainakin niin voi päätellä iloisesta puheensorinasta lämpimässä bussissa. Tästä oli hyvä jatkaa joulun valmisteluja ja kulkea kohti seuraavia kettutapahtumia.

Saara Saarinen