POLITIIKAN KANTAPÖYTÄ 17.11.2022

17.11.2022 Politiikan kantapöytä Kiltakellarissa

 

Politiikan toimittajakonkarit Unto Hämäläinen (HS) ja Jari Niemelä (YLE) valaisivat politiikan nykynäkymiä neljällekymmenelle innokkaalle Vanhalle ketulle. 

 

Kaikkea leimaa tällä hetkellä vaalien läheisyys.  Vaikka hallitus riitelee nyt median mukaan näyttävästi,  kulissit pidetään kuitenkin koossa,  arvelivat Unto ja Jari.  Hallituksella ei ole varaa kaatua vaalien alla. Mutta puolueet yrittävät nyt kuitenkin, melkein hinnalla millä hyvänsä pysyä julkisuudessa,  keksiä julkisuustemppuja.   Yhtenä esimerkkinä vaikkapa Keskustan nostama kiista uusittavasta saamelaislaista.  

Politiikan seuraajat odottavat mielenkiinnolla,  millaisen koukun Perussuomalaiset keksivät vaaliteemakseen tänä vuonna vaalien alla. Joku koukku sieltä on tulossa, arvelevat Unto ja Jari. 

 

Tuleva hallituskokoonpanokin puhutti.  Jos vaalit menevät jokseenkin tämähetkisten galluppien mukaan,  yksi vaihtoehto olisi hallitus Orpon johdolla ja perussuomalaiset olisivat myös hallituksessa. Unto esitti mielenkiintoisen näkemyksen perussuomalaisten hallitusasemasta.  Huono vaihtoehto olisi hänen mielestään Ruotsin malli,  missä Ruotsidemokraatit ovat nyt hallituksen ulkopuolella,  mutta pitävät hallitusta kuitenkin pihdeissään.   Ruotsidemokraateilla on siis valta,  mutta vastuuta ei,  vastuu on hallituspuolueilla.  

Hyvä muistutus on myös,  että paitsi nykyinen hallitus,  myös tuleva hallitus on sotatilahallitus,  valitettavasti. Venäjän hyökkäyssota heijastuu lähes kaikkeen. 

 

Varsinainen vaalikamppailu alkaa toden teolla vuodenvaihteen jälkeen. 

Presidentin vaaleistakin puhuttiin. Vaikutelmaksi jäi,  että ehdokkaista on toistaiseksi pulaa. 

 

Kaiken kaikkiaan keskustelu oli kiinnostavaa ja kysymyksiä riitti. Tähän lyhyeen tekstiin on mahdotonta sisällyttää koko reilun tunnin mittaista pohdiskelua. Mitään ei jäänyt puuttumaan, arveli Unto jälkikäteen. Puhujavieraatkin tuntuivat viihtyvän. 

 

Teksti Kaisa Jaakkola

Kuvat Kaisa Jaakkola ja Erkki Pohjanheimo