NAISTENPÄIVÄÄ TAMPEREELLA

Tampereen Komediateatteri (kuva Ari Ijäs / Komediateatteri)

 

Kettujen obligatorinen Tampereen retki osui tänä vuonna kansainväliseen naisten päivään 8.3. Ensimmänen kohde oli jo viidettä vuotta toimiva Radio Classic. Paikan päälle ilmestyi 16 kettuklassikkoa, joille toimitusjohtaja Taavi Niinimaa ja päätoimittaja Mika Lintu esittelivät radion taustoja ja toimintaa.

Vierailu oli paitsi historiallinen – ikinä ennen ei kukaan ole kuulemma pyytänyt päästä Classiciin kyläilemään – myös todella mielenkiintoinen.

Meille selvisi muun muassa, että seitsemän vakituisen tekijän voimin pyörivän radion omistaa Kuunappi Oy, joka puolestaan on kiinalaisomistuksessa. Se ei kuitenkaan vaikuta ohjelmapolitiikkaan, vaan talossa noudatetaan Suomen journalistisia ohjeita ja malleja, uutisyhteistyössä mukana on STT. Kiinalaista musiikkia toki on mukana, mikä taas on kiitettyä kulttuurin infotyötä.

Vakiavustajiin lukeutuu ainakin yksi kettututtu, toimittaja Arno Cronvall. Hän on myös vetänyt suosittuja musiikkimatkoja. Paraikaa radion kuuntelijat pakkaavat laukkujaan 15.3. alkavaan ”Vasket vesillä” -risteilyyn Travemündeen ja Lyypekkiin.

Keskuselu oli sen verran vilkasta, että minun oli katkaistava se, jotta pitkämatkalaiset (Hki, Tku) olisivat ehtineen syödä jotain ennen illan teatteria. Lopuksi vierailun isännät palkittiin Kettu-mukeilla.

Tuukka Huttunen esittää näytelmässä Väinö Linnaa
(kuva: Petri Laakanen / Komediateatteri)

Päivän pääkohteena oli Tampereen Komediateatterin monologinäytelmä ”Päämäärä Tuntematon”. Sinne tuli 24 henkeä, joista 18 oli kettuja, muut ”kiintiötamperelaisia” jotta alennuslipun peruste olisi täytetty.

Luvatun Panu Rajalan näytelmän esittelyn sijaan teatterin perustaja Esko Raipia kertoi meille talon syntyhistorian. Vaikka 1897 valmistunut palatsi tunnettiin nimellä Tampellan juhlatalo, ei se alkujaankaan ollut ”herrojen heiniä” vaan rakennettiin tehtaan henkilökunnan harrastustoimintaa varten. Teatteritaloksi sen vuokrasivat Esko Raipia ja Tapio Parkkinen 1991 ja vuokralaisesta tuli talon omistaja 1998.

Raipiaakin olisi moni kuunnellut pidempäänkin, mutta kutsukellon soitua ensimmäisen kerran sai hänkin Kettu-mukin, ja siirryimme talon pohjakerroksessa olevaan teatterisaliin.

Niin Tuukka Huttusen parinkymmenen hahmon hurja esitys kuin Rajalan teksti ja Raipian ohjaus ylöspanoineen saivat kosolti kiitoksia sekä paikan päällä että allekirjoittaneelle tulleissa sähköposteissa. Eivät siis olleet Hesari ja Aamulehti ihan ”väärässä”. Viime syksynä aloittanut näytelmä jatkaa vielä tulevallakin syyskaudella.

 

Jussi Tuominen