MIELIINPAINUVA RETKI HATTULAAN JA HÄMEENLINNAAN

 

Vanhat Ketut matkasivat 24.8.2022 bussilla tutustumaan Hattulan Pyhän ristin kirkkoon, Hämeen linnaan ja Vankilamuseoon. Runsaista kiitoksista päätellen retki oli erittäin onnistunut ja ikimuistoinen, ennen muuta erinomaisten oppaitten ansiosta.

Hattulan kirkko

Mukava bussikuskimme Bjarne vei meidät turvallisesti ensin Hattulaan. Bussissa selvisi, että noin puolet 46 hengen joukostamme oli tutustunut Pyhän ristin kirkon maalauksista kertovaan Anneli Kannon romaaniin ”Rottien pyhimys”. Vaikka kirjan maalarit ja kirkon keskeiset henkilöt ovat fiktiota, antaa romaani erinomaisen pohjan kirkon sadoille raamatun kertomuksiin perustuville maalauksille. Kuvat kulkevat kirkon seinillä sarjakuvamaisesti maailman luomisesta viimeiseen tuomioon. Maalaukset on luotu 1500-luvun alussa. Perusteellisen kuvan seinät ja katot täyttävistä taideteoksista antoi loistava oppaamme Vilppu Vuori elävällä ja ilmeikkäällä kertomuksellaan. Kettujen kamerat räpsähtelivät vilkkaasti, ja osa kuvista on tässä kaikkien nähtävänä.

Kierroksen lopuksi Vilppu Vuori kysyi, haluaisimmeko kuulla musiikkia. Ja mehän halusimme. Vilppu on soitinrakentaja ja muusikko. Hänellä oli mukanaan loistavaääninen paimenhuilu, jouhikko ja kampiluuttu. Vilppu loihti kirkon holveihin neljä upeaa musiikkinumeroa. Mutta sehän ei Ketuille riittänyt. Vaadimme lisää ja saimme encoren.

Musiikkinumeroista tehty video löytyy tämän piilotetun YouTube-linkin takaa: https://youtu.be/_uojNDKdfSc

(Tähän versioon on lisätty säkkipillinumero.)

Täältä löytyy Anneli Kannon selostus kirkon kuvista: www.annelikanto.fi/hattulan-kivikirkko/

Lounas Verkatehtaalla

Hienosti ravintolaksi ja kulttuurikeskukseksi muunnetussa Verkatehtaassa nautimme Ketuille erikseen katetun lounaan ravintolan toisessa kerroksessa.

Hämeen linna

Seuraava erinomainen oppaamme Vili johdatti meidät 1400-luvun lopun Svealandian Itämaan historiaan. Hämeen linna rakennettiin samoihin aikoihin Hattulan kirkon kanssa. Kuulimme myös, miten alun perin Vanajaveden saarelle rakennettua linnaa myöhemmin vahvistettiin muureilla ja vallihaudalla, kun Vanajan pinta oli laskenut. Linnan alkuperäinen osa on rakennettu kivistä ja lisäkerroksia on myöhemmin tehty tiilistä. Nostosilta on johtanut vallihaudan yli linnaan, mutta se on myöhemmin poistettu. Syvä vastapainokaivo on vielä tallella. Vankilanakin linnaa käytettiin. Olosuhteet ovat olleet aika karut.

Vankilamuseo

Pienen lepohetken jälkeen siirryimme naapuriin, Vankilamuseoon. Ja jälleen meitä odotti kaksi asiansa hyvin hallitsevaa, nuorta opasta, Milla ja Kirmo. Rakennus oli Suomen ensimmäinen sellivankila, rakennettu 1871. Käytöstä se poistettiin 1993. Miljöö oli kuin suoraan Hollywood-elokuvasta. Sellit olivat toinen toistaan karumpia, mutta näimme myös, miten jotkut vangit olivat tehneet niistä mahdollisimman kodikkaita.

Kierros oli pitkä ja Vankilamuseossa alkoi jaloissa jo kovasti painaa, mutta vaiva oli pieni verrattuna kaikkeen näkemäämme.

Bjarne kyyditsi meidät vielä mukavasti Kiasman eteen.

Teksti Erkki Pohjanheimo
Kuvat Matti Ristimäki sekä Mervi ja Erkki Pohjanheimo

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.