MEDIASEMINAARI 13.11.2014

Hei tässä vähän huomioita nettiseminaaristamme 13.11.2014
 
Kun Rti:n auditorio täyttyy tiedonjanoisista ketusta, voi hyvällä syyllä sanoa seminaariaiheen onnistuneen. Annikki Kiehelä oli löytänyt vainun, mihin lauma yhtyi. No löytyikö sitten vastaus, mihin ohjelmien sisällöissä ja tekemisen sekä jakelun tekniikassa ollaan menossa  Ainakin meikäläiselle kehitys kirkastui.  Oma käsitykseni alustajien innostuneiden esitysten pohjalta oli se ettei vanhaan, meidän kettusukupolvemme mediantekemisen maailmaan ole paluuta eikä ehkä tarvettakaan.  Saimme elää ja työskennellä sanomamme sisältöä korostavalla aikakaudella. Nyt on pääosassa muuttuva välitystekniikka ja sen edellyttämä "lyhytjournalismi". Sisältöjen jakelu on vääjäämättä pirstoutunut. Keinot on monet, sanoi digikurut. Nyt on kettujenkin sopeuduttava ja oltava aktiivisia pysyäkseen ajantasalla, mutta kuluttajina kettujenkaan ei ole pakko olla  nettiaallon harjalla. Sekin selvisi seminaarissa. Jotain on kuitenkin tiedettävä pärjätäksemme  nykysuomessa ja lastenlapsiemme kanssa.
 
Kovassa  mediakilpailussa tämän päivän tekijöiden on kuitenkin oltava etukenossa pärskeitä pelkäämättä. Usko tähän vahvistui nettiseminaarissamme. Yle ei ainakaan ole sortunut aiemmin  vuosien varrella varaslähtöihin mediakilpailussa. Alustajamme Ylen strategiapäällikkö Tuija Aalto ja internetpäällikkö Mika Rahkonen kuitenkin vakuuttavasti perustelivat nyt, että digikisassa ollaan tiukasti ja suunnitellusti mukana. Organisaatiot on moneen kertaan vaihdettu ja sopeutumattomat on ikävästi  ohjattu sivuraiteille. Näin uutisfriikin näkökulmasta hiukan arveluttaa , että voin ottaa käyttööni uutisvahdin, joka valitsee uutisia vain haluamistani aiheista.  Supistuukohan vanhan ketun maailmankuva, kun itse jo etukäteen  määrittelee, mitä haluaa tietää.
 
Kettujen omista kotisivuista on vähitellen tullut  meille joustava ja nopea  tiedotuksen pääväylä. Kun muita polkuja ei ole ollut käytettävissä, niin kettukansa on pikkuhiljaa  hyväksynyt sähköpostin tulon koloihinsa ja kännyköihin. Eli mukana ollaan,  kertoi kettusivujen ylläpitäjä Martti Turunen. Neuvoja annetaan niinkuin nytkin  ja käytön sujuvuutta lisätään oli Martin sanoma.
 
Liikkeessä  ollaan myös muualla yhteiskunnassa. Netti on mahdollistanut vaikkapa kirjastopalvelujen kotiinkannon. HelMet nettikirjaston käyttö on kokoajan helpottunut kuten jo vuosi sitten  pidetyillä kirjaston kursseilla ketut kuulivat. Informaatikko
Marjo Hautaniemi  esitteli meille sytyttävästi uusimmat virtaukset ja vihjeet ja kehoitti repolaisia liittymään nettikirjastoon.
 
Kun vielä päivän päätteeksi saimme kuulla ettei meitä senioreita olla jätetty yksin atk-ja kännykkähuoliemme kanssa, helpotus oli ainakin meikäläisellä suuri. Enter ry:stä löytyy vertaisapu eläkkeelle siirtyneille kansalaisille ja ketuillekin kaikkiin mieltä askarruttaviin tietoliikenneongelmiin.  Meiltä löytyy vertaistukea senioreiden ehdoilla vakuutti Juulia Andersson Enter ry: stä. (enter.juulia@gmail.com)

Keväällä on tarkoitus jatkaa seminaariohjelmaa tutustumalla mm. sosiaalisen median maailmaan ja metkuihin sekä nettimaailman turvallisuuteen.
 
Jarmo Ratinen

PDF-tiedostoJulia Andersson.pdf (246 kB)
Tietotekniikka askarruttaa? - tarjolla on apua
PDF-tiedostoLea Grönlund 1.pdf (225 kB)
Kännykkä turvaksi ja avuksi
PDF-tiedostoLea Grönlund 2.pdf (573 kB)
Millaiset laitteet seniorille ja vinkkejä käyttöön