LOKAKUINEN TEATTERI-ILTAKolmekymmentä Vanhaa Kettua, joukossa muutama avec, kävi 12.10.2017 Teatteri Avoimissa Ovissa. Vuorossa oli Anneli Kannon ja Heini Tolan kirjoittama Erottaja 1917-18. Se kertoi viime vuosisadan alun elämästä, valtavista luokkaeroista ja sisällissotamme taisteluista Helsingissä.
Ida (Maija Andersson) muuttaa maalta kaupunkiin piiaksi varakkaaseen Rosenqvistin perheeseen. Sitten Ida rakastuu viilari Juhoon (Miika Laakso), josta tulee aktiivinen punakaartilainen. Rehtori Rosenqvist (Jukka Pitkänen) julkaisee valkoisten Vapaus-lehteä. Idan ja rouva Rosenqvistin (Outi Vuoriranta) kasvavassa ystävyydessä ja sen myöhemmissä ristiriidoissa on koskettavuutta. Hienosti on myös rakennettu Idan ja Juhon voimakas rakkaus ristiriitoineen. Monen silmässä oli varmaan kyynel Idan loppumonologin aikana.
Näytelmä on hieno. Hyvä käsis ja ohjaus. Kohtausten iskevä vaihtuminen, pelkistetyn lavastuksen idearikas käyttö ja tehokas valaistus luovat pohjan erinomaiselle näyttelijäntyölle. Työväenmusiikin fraaseja modernisti hyödyntävä Suvi Isotalon musiikki toimii hyvin. Koskettavaa historiaa valaisevasti kerrottuna.
Näin minä koin, ja oli mukavaa kuulla monien Kettujen suista kiitoksen sanoja esityksen jälkeen. Kuulin myös kommentin: ”Aivan kuin vanhaa Ylioppilasteatteria”. Koin sen negatiiviseksi enkä ymmärtänyt lainkaan.


Erkki Pohjanheimo