KUUMA PÄIVÄ LOVIISASSA

 

Vanhat Ketut matkasivat Loviisaan 15.8.2023. Kettujen suosikkikuski Bjarne huolehti mukavasta ja turvallisesta bussimatkasta. Meitä oli matkalla 28 henkeä ja paikan päällä saimme oppaaksemme vielä Loviisassa asustavan Vanha Kettu Anneli Seppälän.

Ensimmäinen kohteemme oli hämmästyttävä Jari Flinckin valokuvanäyttely hänen studiossaan Zilton hotellin alakerrassa. Jari kertoi entisestä urastaan Ylessä ja kuvaili, miten hänen näyttelynsä vuoden kestänyt valokuvausprojekti oli toiminut. Kuvien henkilöt olivat tarjoutuneet kameran eteen jopa alastomina ja Jari oli kuvannut heitä ilmaiseksi.

Keskipäivällä söimme maistuvan lounaan legendaarisessa Degerby Gillessä. Emäntämme mukaan 1695 rakennettu Gille on pohjoismaitten vanhin kaupunkien tulipaloissa säilynyt rakennus. Loviisan palo oli vuonna 1885.

Lounaan jälkeen jakaannuimme kahteen ryhmään ja koimme sen Loviisan helteen pahimmillaan, kun seisoimme pitkään Merenkulkumuseon edessä oppaamme Maissi Nybomin kertoessa meille Loviisan historiasta merenkulkukaupunkina. Varjoista paikka ei mistään löytynyt. Lopulta pääsimme sisälle Merenkulkumuseoon, mutta tilanne ei paljon helpottunut, koska ilmanvaihtoa ei vanhojen suola-aittojen rakennustyyliä noudattavassa rakennuksessa ollut. Eikä sieltä löytynyt kuin pari tuolia, millä lepuuttaa jalkojaan. Yritimme kestää, koska Maissin tarinat ja museoesineet valokuvineen olivat mielenkiintoisia.

Toinen ryhmä tutustui tuona aikana Laivasillan näkymiin ja kuljeskeli Loviisan vanhoilla puutalokaduilla. Kaupungissa asuva Vanha Kettu Pentti Kemppainen oli kutsunut Kettuja vierailulle vanhaan taloonsa, jonka yhdellä osalla oli jännittävä historia vanhana kirkkona.

Museoviraston kuumuudesta meidän ryhmämme pääsi Tuhannen tuskan kahvilan vilpoiselle ja varjoiselle pihalle kahvikupin ja maukkaan leivonnaisen ääreen. Kahvilan nimi syntyi aikoinaan kansan suussa, kun rakennuksessa kieltolain aikaan oli salakapakka. Virkistyttyämme suurin osa ryhmästämme jaksoi kävellä Pena Kemppaisen talolle hämmästelemään hienoja vanhoja tiloja. Pari Kettua kierteli sillä aikaa kaupungilla.

Väsyttävän, mutta mielenkiintoisen retken paluumatka sujui leppoisasti Vanhojen Kettujen logon vilkkuessa Packalénin bussin nokalla.

Teksti Erkki Pohjanheimo
Kuvat Hannu Puukko, Bjarne Kantén sekä Mervi ja Erkki Pohjanheimo