KETUT VIERAILIVAT WILLA WECKSTRÖMISSÄ

 

Joukko vanhoja kettuja vieraili Willa Weckströmissä Espoon Suvisaaristossa 27.2.2019. Talo on taiteilijaprofessori Björn Weckströmin ja hänen vaimonsa Marja-Liisan koti, mutta samalla taidegalleria, joka esittelee monipuolisesti Weckströmin elämäntyön.

 Björn Weckströmin jo yli 60 vuotta jatkunut ura hakee vertaistaan: yli 1500 uniikkia korua, veistosta ja maalausta, kymmeniä näyttelyjä ympäri maailmaa. Hänen käsissään niin kulta, hopea, pronssi, marmori, lasi kuin akryylikin ovat saaneet upeat, veistokselliset muotonsa.

Hän on ollut taiteilijana oman tiensä kulkija, jonka teokset ovat olleet aikaansa edellä. Hän on ottanut kantaa esim. geenimanipulaatioon, luonnonsuojeluun, tekoälyyn ja valeuutisiin jo kymmeniä vuosia ennen kuin nämä asiat nousivat yleiseen tietoisuuteen.

Vierailu oli ainutlaatuinen kokemus ja meille jokaiselle omanlaisensa elämys. Siksi pyysin ryhmämme jäseniä kirjoittamaan lyhyesti siitä, mikä heille jäi päällimmäisenä mieleen.

Teksti ja kuvat: Annikki Kiehelä

 

==========================================================

 

Pirjo Sunila:

Kymmeniä teoksia sisältävä taiteilijakoti on kaikkea muuta kuin kuollut näyttelytila. Erikoisen ilahduttavaa oli nähdä Björn Weckströmin silmien pilke, luomisvoiman jatkuminen ja hänen lämmin suhteensa vaimoon Marja-Liisaan. Kuulimme isojen pronssiveistosten synnystä, lasitaiteen valannasta ja siitä miten vanhat purjeet muuttuivat maalauksiksi. 84-vuotias Espoon Picasso ei ole jäämässä eläkkeelle.

 

Harri Korkkula:

Minua Björn Weckströmin taiteessa kiehtoo luovuus, mielikuvituksellisuus ja veistoksellisuus. Veistoksellisuus ei näy ainoastaan pronssi- ja marmoripatsaissa, vaan se näkyy pienimmissäkin koruissa, purjekankaalle tehdyissä tauluissa, lasiesineissä, huonekaluissa.

Valokuvasin Weckströmin ateljeekodin ulkoterassille suunnitteleman akryylipöydän. Suvisaariston rantamaiseman männyt elävät sen pinnalla.

Talon emännän mukaan isäntä huolehtii pöydän puhdistuksesta ja kiillottamisesta.

 

Pentti Avomaa:

Design-mestari on yhä vitaalinen, luova ja huumorintajuinen. Kiinteistö maisemineen yksi hienoimpia näkemäni.

 

Kaijaleena Rajatora:

Sokea tiedon metsästäjä puhutteli minua erityisesti siksi, että työ on tehty 80-luvulla ja iskee täysillä tämän päivän tiedotusmaailman tilanteeseen. (Taiteilija oli tarjonnut työtä aikoinaan Erkolle, mutta hän oli todennut, ettei se sovi Hesarille.)

 

Kiti Oksanen:

Weckströmin veistoksissa hämmästyttää se, kuinka kovasta metallista ja kivestä on saatu pehmeää, taipuisan tuntuista, kuin jatkuvassa liikkeessä olevaa. Ihmisveistokset tuntuvat vain hetkeksi pysähtyneen sisäänhengityksen ajaksi, kunnes niihin kätkeytynyt voima räjäyttää ne liikeelle.

 

Margaretha Starck:

Björn Weckström abstraktina taidemaalarina yllätti.  Ymmärsin myös, että mielikuvitusta puhuttelevat värit oli vedetty purjekankaalle.

 

Saara Saarinen:

Tutustuminen Villa Weckströmiin ylitti kaikki odotukseni. Oli  yllätys saada taiteilija itse viehättävän vaimonsa kanssa esittelemään töitään. Kultaseppäkoulutuksen saaneelle mestarille mikään materiaali ei ollut vieras. Kookkaat kuvanveistotyöt olivat pronssia, korut kultaa ja hopeaa, lasista oli veistoksellisia töitä, marmoria oli paljon, akryyli taipui sohvan raaka-aineesta erilaisiin taideteoksiin lasiin ja metallin yhdistettynä. Lisäksi seinillä oli huikeita purjekankaille maalattuja tauluja, joiden värit lumosivat ja häikäisivät.

Jäi kuva, että jokaisella työllä on tarkoin mietitty filosofia. Ihminen ja kone tuntuu yhdistyneen moneen työhön. Auki jätetty vatsa paljastaa uskomattomia työkaluja ja koneistoja. Mikään ei ole sattumaa. Ikaros on kuvattu maassa, lennossa ja lopulta maahan pudonneena. Sokea juoksija tuntuu kompastuvan informaatiotulvaan. (kuva)

Ei ihme, että vaimo ensi kertaa taloon tultuaan puhkesi kyyneliin olohuoneen sohvalla valtavan pronssihevosen, kävelevän Daidaloksen, irokeesitukkaisen Ajattelijan ja muiden veistosten ympäröimänä. Kun säikähtänyt isäntä kysyi etkö pidäkään paikasta, hän vastasi ihmettelevänsä 'mihin minä mahdun'!

Yhdistetty koti ja galleria näytti meille vieraille kahden älykkään ja herkän ihmisen  kodin. Se sijaitsee uskomattoman kauniissa paikassa kallioisella männikkörinteellä meren rannalla.
Siellä luovuus edelleen kukoistaa ja rakkaus asuu.