Ketut vierailivat Suomen Kansallisoopperassa 31.10.

 

Vanhoille Ketuille tarjoutui 31.10.2023 lyhyellä varoitusajalla hieno mahdollisuus tutustua Suomen Kansallisoopperan taloon ja seurata Madama Butterfly -oopperan kenraaliharjoitusta.

 

Vierailu alkoi opastetulla kierroksella oopperatalon uumeniin, missä työskentelee vaikuttava ammattilaisista koostuva koneisto. Heidän ansiostaan voimme nauttia kaikesta siitä upeudesta ja loistosta, kun esirippu nousee. Ketut pääsivät kurkistamaan moniin työpajoihin ja seuraamaan taidokkaiden rooliasujen valmistumista. 

 

Oopperatalon tiloihin mahtuu kerrallaan säilytettäväksi kahdesta kolmeen esityksen lavastus ja puvut. Sen jälkeen ne pakataan laatikoihin, varustetaan QR-koodilla ja viedään Nurmijärvellä sijaitsevaan varastoon, missä on jopa 80 teoksen varasto. Kun teoksen rekvisiitta on tullut tiensä päähän, se hajotetaan ja kierrätetään.

 

Oopperatalo valmistui vuonna 1993, jolloin se muutti nykyisestä Aleksanterin teatterista Bulevardilta Töölönlahden rantaan. 

 

Oopperan balettioppilaitos muutti oopperataloon vuonna 2022. Sen vuoksi maanalaisia tiloja harjoitussaleja varten on jouduttu louhimaan lisää. Balettioppilaitos on integroitu normaaliin koulujärjestelmään ja siellä voi suorittaa ylioppilastutkinnon. Koulussa on noin kaksisataa oppilasta.

 

Vuonna 2022 Kansallisoopperassa työskenteli 33:n eri kansallisuuden edustajia.

 

Päivän kruunasi Puccinin Madama Butterfly -oopperan kenraaliharjoitus, jota Ketut saivat seurata parhailta paikoilta 1. parvelta. Päärooleissa loistivat Mika Pohjonen petollisena luutnantti Pinkertonina ja eteläkorealainen sopraano Hye-Youn Lee traagisessa Cio-Cio-Sanin roolissa.

 

teksti ja kuvat Helena Laatio