Ketut terrakottaretkellä

Terrakotta-armeija on Kiinan itäisessä Shaanxin maakunnassa sijaitseva yhdistyneen Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin hautaa vartioimaan rakennettu yli 7 000 yksilöllisen sotilaspatsaan armeija. Se löytyi vuonna 1974 Xiánin kaupungin ulkopuolelta maanviljelijöiden etsiessä kaivonpaikkaa.

Armeija on Unescon maailmanperintökohde. (lähde wikipedia)

 

Kiinan terrakotta-armeija saapuu salaiseen kallioluolaan Tukholmaan

 

28.8.2010 - 16.1.2011 Tukholman Itä-Aasian museo esittelee Kiinan terrakotta-armeijan Skeppsholmenin kallioluolassa. Näyttely on ainutlaatuinen ja esillä on varhaisimmista keisarihaudoista viimeksi löytyneet esineet. Tämä on todella vaikuttava näyttely Kiinan varhaisista ajoista, mahtavan valtakunnan perustamisesta ja ajatuksesta ikuisesta mahdista.

Näyttely keskittyy Qin- ja Han-dynastioihin 221 eKr. – 220 jKr. ja yhteensä esillä on 320 esinettä, jotka on koottu 11 museosta, viidestä keisarinhaudasta ja yli kymmenestä eri kaivauspaikasta Shaanxi-provinssissa. Näyttelyssä on valikoituja esineitä näistä suurista hautapaikoista ja niiden avulla voi tutustua uusimpiin tutkimustuloksiin.

Vaikuttavat kallioluolat muodostavat laajan tunnelijärjestelmän, joka oli alkuaan osa vuosina 1939–40 rakennettua toisen maailmansodan aikaista puolustusjärjestelmää. Terrakotta-armeijan kohtaaminen silmätysten maan alla on ainutlaatuinen elämys. Taianomainen ympäristö luo juuri sopivat puitteet ensimmäisen keisarin maailmalle ja universumille.  Mielenkiinto on ollut suurta ja jo tässä vaiheessa on varattu yli 20 000 lippua.

 

Vanhat Ketut olivat varanneet osan lipuista, joten pääsimme katsomaan 11.01.2011 todella harvinaisia esineitä ja samalla ensimmäistä kertaa oli myös mahdollisuus nähdä Tukholman “salainen kallioluola” Itä-Aasian museon näyttelyn yhteydessä Sheppsholmenilla.

 

Matka sujui Viking Linen viihtyisessä ilmapiirissä. Ketut irroittelivat laivamatkalla, varsinkin paluumatkalla, jossa laulu raikui ja huumori kukki ylemäiseen tyyliin.

 

Antero Takala, teksti ja kuvat