KETUT NYKYTAIDETTA KOKEMASSA

 

Iloiset tervehdykset ja halaukset täyttivät Kiasman aulan 17. elokuuta, kun 34 kettua tapasi kesätauon jälkeen toisensa. Oli alkamassa Vanhojen Kettujen kierros ARS22-näyttelyyn, jossa oli esillä teoksia 55 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä yli 20 maasta. Näyttely oli kymmenes nykytaiteen suurkatsaus Suomessa, ja odotettavissa oli katsottavaa ja koettavaa kaikille aisteille.

Ryhmämme jaettiin kahteen osaan, ja Kiasman erinomaiset oppaat tarjosivat meille pikakatsauksen näyttelyn keskeisiin teoksiin ja teemoihin. Teoksia oli niin paljon, että vain osa niistä ehdittiin nähdä tunnin kierroksella. Sen jälkeen jokainen voi kiertää näyttelyssä omaan tahtiinsa ja tutustua näyttelyn ”helpompiin” teoksiin, joita ei kierroksella ehditty nähdä.

Jotkut näyttelyn teoksista jäivät erityisesti mieleeni. Ensimmäinen niistä oli intialaisen Sheela Gowdan teos Collateral, joka koostui teräsverkkojen päällä asetetuista poltetuista kappaleista, jotka muuttuvat ajan mukana ja lopulta katoavat. Teoksella muistutettiin työn ja vaurauden epätasaisesta jakautumisesta maailmassa.

Berliiniläinen taidekollektiivi Slavs and Tatars oli tuonut Kiasmaan "lentävän maton", jolla näyttelyvieraat saivat istua ja levätä ja päästää unelmansa valloilleen. Jalkojaan sai lepuuttaa myös Venezuelassa syntyneen Sol Caleron teoksessa El Autobus. Installaatio kertoi toiveiden ja todellisuuden välisestä ristiriidasta, ja muistutti siitä, että vapaa-ajan viettäminen ja matkailu ovat mahdollista vain osalle maailman väestöstä.

Yksi näyttelyn teemoista oli ympäristönsuojelu, ja kokonaisuuteen kuului muun muassa Kimmo Kaivannon (1932–2012) teos Kun meri kuolee II. Se oli esillä jo vuoden 1974 ARS-näyttelyssä, mutta on edelleen polttavan ajankohtainen.

Näyttelyn hauskimpia teoksia oli henkilökohtainen riemukaari, jonka alitse sai kulkea ja juhlistaa jotain omassa elämässään tärkeää voittoa tai tapahtumaa.

Hiljentävin teos oli – ainakin minulle – viidennen kerroksen terassilla oleva NO WAR. Se on venäläisen taiteilijan Jevgeni Antufjevin viesti näyttelyn osallistujille. Antufjevin piti osallistua näyttelyyn sitä varten tehdyllä uudella installaatiolla, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti tilanteen. Taiteilija vastustaa sotaa ja katsoo ettei voi nyt olla mukana näyttelyssä. Antufjev ja Kiasma ovat sopineet, että teosta ei esitetä niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu. Sen korvaa seinällä sodanvastainen viesti.

ARS22-näyttely on avoinna 16. lokakuuta asti.

Pirjo Munck, teksti

Matti Laiho, kuvat