KETUT KYMENLAAKSOSSA

 

Kun Kouvolan kaikkitietävä Eero Toukkari avustajanaan tohtorismies Kaarle ”Kalle” Nordenstreng kutsuivat kettuja Kymenlaaksoon niin kolmisenkymmentä lähti innolla mukaan. Heti Kouvolassa jaettiin pinkka brosyyrejä ja karttoja, pari monisivuista monistetta läksyiksi ja lisänä olisi ollut jokunen CD, joita ei kuitenkaan muutamasta yrityksestä huolimatta saatu ymmärrettävästi toistumaan. Kallella on kuitenkin varsinkin Valkealan seudun historia hallussaan ja siitä riitti  juttua vuosilukukaupalla vielä illaksi Orilammin lomakeskuksen vintille luentotiloihinkin.

Välillä käytiin tutustumassa Verlan puuhiomoon ja pahvitehtaaseen. Se on museoitu tehdasmiljöö laitteineen ja henkilötarinoineen vuosilta 1872-1972. Elokuvan jälkeen kierros saleissa sirkkeleiden, kuorimakoneiden, hiomamyllyjen ja massanvalurumpujen kautta kuivaamon vintille, jossa naiset työskentelivät aikoinaan 75 asteen lämmössä, mutta saivat  välillä käydä uimassa läheisessä järvessä. Patruunan pytinki on näyttävä, valkoviini kuivan raikasta, ja liiterin valokuvat oivallisia. Maailmanperintökohde.

Ensimmäinen taidepläjäys saatiin Taidekeskus Salmelan Vuohijärven toimintakeskuksessa, jossa oli raikkaita Minna Pyykön maalauksia, viiltävän teräviä  Markus Varesvuon lintuvalokuvia ja Jussi Mäntysen veikeitä veistoksia.

Hyvin nukutun yön ja syödyn aamiaisen jälkeen nousimme Tuuletar II-vesibussiin, kiertelimme matalien siltojen ali, kapeiden salmien läpi, jylhien kallioseinämien vierestä ja lohkareisten ”pirunpeltojen” ohi pitkin idyllistä Repoveden kansallispuistoa ja päädyimme kylän saarihautausmaalle ja –kappeliin. Asiallinen mutta humoristinen matkaselostus, haitarimusiikki ja yhteislaulu kuuluivat pakettiin.

Iltapäivällä olimme toista tuntia Kouvolan kaupungin vieraana. Kaupungin hallituksen puheenjohtaja Harri Helminen esikuntineen kertoi seikkaperäisesti Kouvolan seudun kehitysnäkymistä aina  Kiinan kanssa tehtävään yhteistyöhön ja ensi vuoden asuntomessuihin asti. Senioreille selvisi niin kuntaliitokset kuin alueen kulttuuritarjontakin.

Toinen taidepläjäys saatiin Kouvola-talon Poikilo-museolla.  Sen täytti lähes kokonaan graafikko ja taidemaalari Kuutti Lavosen tuoreet isot ja pienet  lähinnä ihmiskasvoja esittelevät taulut. Sivusaleissa oli valokuvia, elokuvaa ja grafiikkaa.

Paluumatkalla käytiin vielä maistiaisissa ja ostoksilla Elimäellä Paavolan kotijuustolassa. Tyrnijugurttia, valkosipulituorejuustoa ja leipäjuustoleivoksia riitti vielä kotiintuliaisiksikin.

 

On taasen tehty yksi retki….

Matti Ristimäki