KETUT ILMAJOEN MUSIIKKIJUHLILLA

 

24 Vanhaa Kettua lähti aurinkoisten päivien bussimatkalle kohti Etelä-Pohjanmaan  musiikkikeskusta Ilmajokea. Musiikkijuhlia on siellä järjestetty jo 40 vuoden ajan. Tämän kesän Mannerheim-ooppera on jo muutaman esityksen jälkeen ollut arvostelumenestys. Sen takana ovat libreton laatineet Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies, ohjaaja ja dramaturgi Tuomas Parkkonen, säveltäjä Tuomas Kantelinen ja nimiosan esittäjä Waltteri Torikka. Mukana on ryhmä näyttäviä muitakin solisteja sekä laajat niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin avustajaryhmiä. Talkoot eli pohjalaisittain kökät näkyvät lavasteita myöden. Lopputulosta on pidetty  jopa vavahduttavana.

Waltteri Torikka on estradilla lähes koko esityksen ajan. Mannerheim eli elämästään 20 ensimmäistä vuottaan Suomessa, seuraavat  30 vuotta Venäjällä ja viimeiset 20 vuotta Suomessa. Kaikesta tästä on varsinkin perhe-elämän kannalta tunnelmat hienosti esillä.  Mannerheim tulee esille kliseistä riisuttuna, monisyisenä , toimivana ja tuntevana karaktäärinä.  Vaikka hän epäilee ja pelkää, hän myös uskoo toivoo ja rakastaa.

Esityksen jälkeen tarjosi kunta meille Ilmajokea esittelevän bussikierroksen. Tutuksi tulivat niin kulttuuri kuin historiakin Jaakko Ilkkaa, Nuijasotaa, Koskenkorvan viina- ja rehutehdasta ja viljavaa maaseutua myöden.

Seuraavan päivän bussikierros kierteli Mannerheimin jalanjälkiä Seinäjoella. Päämaja oli vuonna 1918 kahden kuukauden ajan Seinäjoen asemalla junassa ”kanahäkiksi” ristityn verkkoaidan sisällä.   Reserviupseerikoulusta on muistomerkki, Suojeluskuntalainen-patsas ja Mannerheim-patsas.

Nuoren Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa oleva Etelä-Pohjanmaan suojelukunta- ja Lotta  Svärd-talomuseo oli käymisen arvoinen kohde.

Aikuisen paikkakunnan oman pojan Alvar Aallon  käden jäljet näkyvät Aalto-keskuksessa. Lakeuden Risti, kunnan kirjasto ja valtuussali  ovat maailman kuulua arkkitehtuuria.

Paluumatkalla vietettiin vielä puolitoistatuntinen Sääksmäen Visavuoressa Emil Wikströmin taiteilijakodissa ja pilapiirtäjä Kari Suomalaisen paviljongissa.

Matti Ristimäki

linkki Mannerheim oopperan lehdistökuviin https://ilmu.kuvat.fi/kuvat/MANNERHEIM/