Tulppaanien ja tuulimyllyjen Hollanti - Kettujen matka Amsterdamiin 4.-8.4.2011

 

 

 

Yllättävän monta peruutusta tuli ennen matkallelähtöä. Lopulta meitä oli 21, mikä reissun päällä tuntui aika mukavalta määrältä. Ehkä hinta pelotti. Mutta näin jälkeenpäin ajatellen matka oli todella hintansa väärtti.

Sää olisi voinut olla lämpimämpikin, edellisellä viikolla oli ollut hellettä, mutta meitä tervehti viileä keväinen Hollanti. Tosin lämpimiäkin päiviä mahtui matkaan.

Schiphoolin kentällä meitä odotti bussi ja opas, joka vei meidät heti tutustumaan 150-vuotiaaseen Clara Marian maatilaan. Vanha iso talli oli muutettu puukenkätehtaaksi ja juustolaksi. Näimme, miten puukengät syntyivät eräänlaisella puukenkäsorvilla. Seinillä ja katossa roikkui satoja värikkäitä kenkäpareja. Juustolan puolella kuulimme ja näimme, miten mm. Gouda-juustot valmistetaan. Ja tilan ravintolassa nautimme keittolounaan maistuvien leipien ja erilaisten juustojen kera.

Siisti hotellimme Avenue oli erinomaisella paikalla Nieuwezijds Voorburgwal –kadulla aivan kävelykatu Nieuwendijkin vieressä parin korttelin päässä päärautatieasemasta. Huoneitten pienuus yllätti. Olin aikaisemmin asustanut samassa hotellissa, mutta huomattavasti suuremmassa huoneessa. Amsterdamin hotellien hinnat ovat nousseet todella paljon viime vuosina, ja suuri osa matkamme hinnasta muodostuikin hotellihuoneista. No, kuka Amsterdamiin on tullut hotellihuoneessa aikaa viettämään? Tämän hotellin hintaan kuului aamiainen, mikä Amsterdamissa on aika harvinaista.

Heti ensimmäisen päivän iltana kokoonnuimme avajaisillalliselle läheiseen argentiinalaiseen ravintolaan. Hyvää oli ja viini maistui.

Toisen päivän ohjelmassa oli matka Hilversumiin, tuohon maineikkaaseen Hollannin radio- ja televisiokaupunkiin. Bussikuskin ehdotuksesta matkasimme sinne pikkuteitä ja pääsimme niin tutustumaan Hollannin maaseutuun ja pieniin kyliin ja kaupunkeihin. Varsinainen kohteemme ei kuitenkaan ollut Hilversumin kaupunki eikä edes NOSin TV-keskus vaan pari vuotta vanha Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – Kuva ja ääni-instituutti. Häkellyttävän ja huomiota herättävän ulkokuoren alta löytyi yhtä häkellyttävä ja näyttävä sisäarkkitehtuuri. Jakaannuimme kahteen ryhmään ja tutustuimme taloon, mikä pitää sisällään mm. Hollannin elokuva-, televisio- ja ääniarkiston. Arkisto on tutkijoitten ahkerassa käytössä ja sinne pääsevät myös tavalliset hollantilaiset katsomaan esim. sukulaistensa esiintymisiä erilaisissa tv-ohjelmissa. Kopioitakin saa omaan käyttöönsä inhimilliseen hintaan. Instituutista löytyy myös radio- ja televisiomuseo, mikä meikäläisiä tietenkin kiinnosti. Siellä oli esillä mm. samanlainen videokamera, millä aloitin urani Suomen Television UT1:ssä 1961.

Kolmas päivä oli omistettu tulppaaneille ja muille hehkuville kukille, joita oli pilvin pimein Keukenhofin kukkapuutarhassa ja sisähalleissa. Oheiset kuvat kertokoot, sanat eivät riitä.

Keukenhofin matkan jälkeen osa meistä vieraili Anne Frankin museossa. Olin ollut talossa jo pari kertaa, joten nyt se jäi väliin. Sen sijaan kanavien rannoilta löytyi paljon katseltavaa, hienoja vanhoja osin kallellaan olevia, mutta viimeisen päälle kunnostettuja taloja ja tietenkin mukavia ravintolaterasseja.

Torstaina vuorossa olivat Van Gogh Museo ja Rijksmuseum eli Valtion museo. Molemmat ovat Museumpleinillä, minne hotellistamme pääsi kätevästi raitsikalla. Raitiovaunulakkokin alkoi sopivasti juuri klo 10, jolloin olimme jo Van Gogh Museon ovella ja lakko päättyi kello 14, jolloin pääsimme ulos Rijksmuseumista. Van Goghissa oli myös erinomainen Picasso Pariisissa –näyttely ja Rijksmuseumin Rembrandtit, Vermeerit ja Halsit olivat livenä tietenkin hienoa nähtävää.

Illalla pääsimme kanavaristeilylle omalla laivalla. Iltavaloissa kanavien rannat, talot ja sillat saivat aivan uudenlaisen hohteen. Maisemien sulattamiseksi saimme viiniä ja juustoja.

Perjantaina, viimeisenä päivänä, Ketut matkasivat Rotterdamin kautta posliinikaupunki Delftiin ja sieltä lentokentälle. Merviltä ja minulta tuo matka jäi väliin, koska meillä oli varattuna lento Orlandoon.

 

 Teksti ja kuvat: Erkki Pohjanheimo

 

Keukenhofin huumoria
Amsterdamin taloromantiikkaa
Tauko Rijksmusemin pihalla
Beeld en Geluid - Kuva- ja ääni-instituutti Hilversumissa
Puukenkäsorvi Clara Marian tilalla
Perehdytään Kuva- ja ääni-instituutin saloihin