KETTUJEN PÄIVÄ OOPPERASSA 05.10.2016

 

Suomessahan on sanonta kuin Liisa Ihmemaassa, jolla tarkoitetaan ihmettelevää, kummastelevaa ja ihasteltavaa.

Ketuilla riitti ihmeteltävää ja kummasteltavaa talossa, jonka uumenista löytyy kuin ”pieni tehdas” verstaineen, ompelimoineen, lavastamoineen, rekkatunneleineen ja loputtomine käytävineen. Pelkästään päänäyttämö on 500 neliöinen.

Maittavan lounaan yhteydessä Oopperan/baletin pääjohtaja Päivi Kärkkäinen valisti meitä vieraita talon tämänhetkisestä tilanteesta. Vakituista henkilökuntaa on yli 500 ja esityksiä oli viime vuonna yli 500. Niistä puolet maksuttomia. Maksuttomuuteen vaikuttaa mm. se, että esityksiä nähdään suoratoistona. Taloon on hankittu yhteistyössä Ylen kanssa robottikamerat.

Oopperatalo himoitsee kaikenikäisiä kuulijoita. Esimerkkinä Kärkkäinen mainitsi, että lapsille on tehty esim. Taikahuilu puolen tunnin versiona!

Lipputulot kattavat budjetista 24%, loppu tulee valtiolta ja pääkaupunkiseudun kunnilta. Jos avustuksia ei tulisi, lipun hinta saattaisi olla 1500 euroa. Nyt halvin lippu on 15 euroa ja keskimääräinen hinta 41 euroa.

Ja sitten siihen ihasteltavaan. Saimme katsoa ensimmäisen näytöksen Liisa Ihmemaassa-baletista, jonka ensi-ilta oli 7.10. Paikalla oli myös useita koululaisryhmiä tutustumassa baletin maailmaan. Aika hienoa!

Lewis Carrolin kirja Liisasta ilmestyi jo 1865 ja se on innoittanut koko maailmaa vuodesta toiseen. Jorma Elo on tehnyt koreografian, jossa värikkäät satuhahmot seikkailevat. Visuaalisesti näyttävää, upeita pukuja ja mahtavia lavasteita. Yllättävää, että miespuoliset tanssijat ovatkin niin pitkiä!

Baletilla on lokakuussa 10 esitystä. Yle lähettää sen suorana verkossa lauantaina 29.10. klo 19.

Toivomme varmaan kaikki oopperalle ja baletille menestystä kulttuuritehtävässään!

         Kirsti Kurkela

         Antero Takala, valokuvat