Kantapöytä 8.5. VIERAANA RISTO UIMONEN

 

Sanomalehti Kalevan päätoimittaja, MTV 3n uutis-ja toimituspäällikkö ja Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja. Siinä osa vaativista tehtävistä, joita Risto Uimonen on elämänsä varrella hoitanut. Kirjailijan ura jatkuu edelleen, samoin lausuntojen antaminen  kiistaa tai kohua aiheuttaneista jutuista.
Vanhoille ketuille Uimonen kertoi kuusi vuotta kestäneestä Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajuudesta. Ja siihen liittyen JSNn arvostuksesta. Hänen mukaansa Suomi on huippumaa, systeemi toimii. Esimerkiksi Ruotsissa on suuria ristiriitoja, koska lehdistö ei hyväksy annettuja päätöksiä.
Sananvapauskin voi Suomessa edelleen hyvin. Se, että Toimittajat ilman rajoja pudotti Suomen kolmannelle sijalle, on Uimosen mukaan pelkkä pintanaarmu. Hän arvelee, että viimeistään parin vuoden kuluttua olemme jälleen ykkösenä.
Ja toisaalta britit ovat sijalla 40, USA  puolestaan 43. Sananvapausindeksi on Uimosen mielestä hurjaa luettavaa. Mukana vertailussa on 180 maata, noin kolmessakymmenessä tilanne on hyvä.
Ylen, Sipilän ja muutaman Ylen toimittajan välinen kiista kirvoitti sekin jonkin verran Uimosen kielenkantoja.
Hänen mukaansa siinä hävisivät kaikki osapuolet. Jos on aihetta likapyykin pesuun, se on tehtävä talon sisällä, ei ulkona.
Siinä vaiheessa taisivat kaikki paikalla olleet 23 kettua nyökytellä hyväksyvästi.
Ja hymy tuli huulille viimeistään siinä vaiheessa kun Uimonen totesi vakavana" lääkäreiden virheet haudataan, toimittajien virheet painetaan".

Anneli Seppälä, teksti ja kuvat