KANTAPÖYTÄ 22.02.2017

 

Markku Valkonen Kettujen makkarastroganofilla

Emeritus-museonjohtaja Markku Valkonen oli kutsuttu makkarastroganofille Bruggeriin Kettujen Kantapöytään 22.02.2017. Useimmat meistä ovat nähneet Valkosen kädenjälkiä mm. hänen johtamissaan Retretissä ja Emmassa. Retretin tarina on nyt lopullisesti haudattu, mutta Emma porskuttaa hyvin. Harva meistä tietää mitään niistä kulissien takaisista vamisteluista, kustannuksista, vakuutuksista, turvajärjestelyistä  etc, joita tehdään jopa vuosia ennen suurten näyttelyiden avajaisia. Mutta Markku Valkonen tietää ja avasi kulissien takaista jännittävää maailmaa meille tavallisille museonkävijöille, jotka näkevät saman kuin teatterikatsoja - valmiin näytelmän – ei sitä, mitä tapahtuu esiripun takana.

Markku Valkosella on takanaan lähes 30 -vuotinen ura Uuden Suomen ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimittajana, hän päätoimitti 12- osaisen taidekirjan ”Suomen ja maailman taiteet”, on edelleenkin aktiivinen taidekirjojen tekijä, toimii Suomen Pankin taidekokoelman takapiruna ja valmistelee parhaillaan teosta eurooppalaisesta maisemataiteesta.

Guggenheimin kaatumisesta Markku Valkosella on selkeä mielipide. Suomi menetti mahdollisuutensa, joka ei toistu.  Helmikuun alussa hän kuvasi minulle lähettämässään varhaiskevään päiväänsä näin: ” Kuljin toissapäivänä Makasiiniterminaalin ohitse. Auringonpaisteesta huolimatta koko alue näytti surkealta. Varmasti Guggenin vastustajat rakastavat tätä näkymää.”

 

Matti-Juhani Karila

kuvat Antero Takala