KANTAPÖYTÄ 18.04.2017

 

Kantapöydässä oli Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo, Kallion kirkon kupeessa sijaitsevassa Cafe Sonckissa, pääsiäisen jälkeisenä tiistaina.

Tapasimme poikkeuksellisessa paikassa ja saimme poikkeuksellisen hienot sisällöt ja niiden lisäksi taatut hautapaikat. Harvalla eläkeläisporukalla on tällaista etuoikeutta. Asiaan palataan sitten myöhemmin "piispantarkastuksessa". Kirkossa oli paikalla nelisenkymmentä Kettua.

Cafe Sonckin ravintoloitsija ja Aino Achte kamarifestivaalin johtaja Suvi Olavinen kertoi festarista ja mainospuheelle on katetta loistavasta ohjelmasta päätellen.

Taiteilija Kaarina  Koskivaara-Ilmonen esitteli kahvilan tiloissa olevan taidemyyntinäyttelyn "Lintulan lapset". Ikonimaalarin väripurkit (mutaa Madeiralta kuulema) kiersivät kädestä käteen ja lehtikultaakin pieni siivu. "Ikonimaalausta ei harrasteta, sitä opiskellaan ja sitten maalataan. Ollaan välillä syvällä aiheessa ja se vie tekijän mukaansa".

Mutta takaisin kantapöytävieraaseemme. Teemu Laajasalo on ehdokas seuraavissa piispan vaaleissa. Hän oli asiaa jo miettinyt, mutta ei arvannut että Irja Askola eläköityisi näin nopeasti, Laajasalo oli miettinyt esim. vuotta 2020.

Hän puhui Kallion seurakunnasta kauniisti, Kallion alue on haasteellista aluetta kirkolle. Kirkkoon kuuluu hieman alle 50% asukkaista. Kirkon kynnystä olisi saatava matalammaksi. Omalta osaltaan hän on sitä tehnyt mm.kutsumalla Cafe Sonckin ja Aino Achte festivaalin pitäjät kirkon yhteyteen.

Uudet ideat yksittäisen seurakuntalaisenkin ideoimana muuttuvat tämä kirkkoherran toimesta sanoista teoiksi. Esimerkiksi Aleppon-kellot projekti käynnistyi seurakuntalaisen puhelinsoitosta.

Iloa saa myös olla elämässä. Jeesus ei tullut ahdistajaksi vaan vapahtajaksi. Kiinnostavan ja innostavan puheenvuoronsa Teemu Laajasalo päätti siunaamalla meidät.

Kappalainen Eeva-Liisa Hurmerinta kertoi lopuksi Kallion kirkon maalauksista ja arkkitehtuurista kirkkosalin puolella. Kirkko on hieno niinkuin Salomonin temppeli raamatussa. Sen mittasuhteiden mukaan arkkitehti Sonck rakennustaiteen hienon monumentin loi.

teksti  Tuula Honkanen

kuvat Antero Takala