Kantapöydässä Suomen entinen Venäjän suurlähettiläs Hannu Himanen

Ex suurlähettiläs Hannu Himanen


Vanhoilla Ketuilla oli ainutlaatuinen tilaisuus saada ajankohtainen näkökulma Putinin Venäjään, kun Suomen entinen Venäjän suurlähettiläs Hannu Himanen analysoi tuoreeltaan Venäjän vastikään pidettyjä presidentinvaaleja Vanhojen Kettujen Kantapöydässä 20.3.

Kovin myönteistä kehitystä Venäjällä ei Himasen mukaan ole odotettavissa Putinin seuraavalla kuusivuotiskaudella. Venäjän toiminnan arvaamattomuuden ja uhittelun sekä muiden maiden vaaleihin vaikuttamisen Himanen ennakoi jatkuvan. Myös Venäjän ja EU:n aallonpohjassa oleviin suhteisiin ei ole odotettavissa parannusta lähiaikoina samalla, kun Venäjä yrittää hajottaa EU-maiden yhtenäistä linjaa. Tämä on Himasen arvion mukaan erityisen ongelmallista Suomelle, joka on monella tapaa etulinjassa EU:n Venäjä-suhteissa.

Venäjän talouden kehitysnäkymät näyttävät niinikään heikoilta. Maa elää yhä runsaiden energia- ja luonnonvarojensa varassa, ja uudistukset saavat odottaa.

Himanen ihmetteli Venäjän presidentinvaalien äänestysprosentin ja presidentti Putinin kannatuksen outoa ja lineaarista nousua ääntenlaskennan edetessä. Suurimpien kaupunkien kuten Moskovan ja Pietarin äänestystulokset tulevat yleensä viimeisimpinä, ja ne eivät ole  olleet Putinin vahvimpia kannatusalueita.

Kun puhujana oli entinen diplomaatti, tilaisuudessa oli tietysti voimassa Chatham House -säännöt, joten kaikkea ei voida tässä kertoa.

Tilaisuudessa oli myös läsnä Himasen entinen professori Tampereen yliopistosta, emeritusprofessori Kaarle Nordenstreng, joka luonnehti Himasta mallioppilaaksi.

Himanen on ollut diplomaattiuransa aikana kolmella eri komennuksella Moskovassa, viimeksi suurlähettiläänä 2012-2016.  Hän jäi eläkkeelle maaliskuussa 2017.

Himanen tunnetaan rohkeana ja suorapuheisena keskustelijana, jonka mielestä Suomen turvallisuuspolitiikasta pitää voida keskustella avoimesti. Hän on muun muassa julkaissut viime syksynä kirjan "Länttä vai itää - Suomi ja geopolitiikan paluu". Himanen kuuluu Suomen Nato-jäsenyyden kannattajiin.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Kantapöytä -tilaisuus järjestettiin Ravintola Kiltakellarissa. Ravintolan lounas sai Vanhojen Kettujen hyväksynnän, ja meille tarjottu kabinettitila osoittautui toimivaksi. Luvassa on jatkoa Kantapöydille samassa ravintolassa.

 

Helena Laatio     -teksti

Antero Takala    -valokuvat