KANSALLISKIRJASTO

20 Kettua Kansalliskirjastossa 6.5.2016.

 

Monien tuntema Yliopiston Kirjasto on jo kymmenisen vuotta kantanut nimeä Kansalliskirjasto. Sen arvokkaat kokoelmat ovat kansallisen muistimme keskipiste ja meidän kaikkien käytettävissä. Toista sataa hyllykilometriä  kirjoja, lehtiä, julisteita, karttoja ja äänitteitä. Varastojen digitointi on hyvässä vaiheessa ja tavoitteena on, että kuka tahansa pääsee netin kautta tutustumaan kulttuuriperintöömme. Myös näyttelytoiminta on vilkasta.

Itse kirjastorakennus, jota kutsutaan myös nimellä Vanha Rouva, on arkkitehti Engelin suunnittelema helmi. Se on muuttunut, laajentunut ja peruskorjattu useita kertoja. Viimeisin suururakka valmistui tämän vuoden maaliskuussa. Uusi ilme on puhdas, kirkas ja asiallinen. Joku jopa totesi, että häipynyt on myös vanhojen kirjojen tuoksu. Tieteen ja taiteen aloja esittelevät freskot näkyvät uudessa loistossaan.

Kiertokäynti kirjaston saleissa opettaa ymmärtämään, miten tärkeää on kansallisperinteen säilyttäminen ja päivittäin kertyvän aineiston kartuttaminen. Kävijämäärä vuodessa lähentelee sataatuhatta ja nettiyhteydet  ylittävät miljoonan.

Käykää talossa Unioninkatu 36 tai netissä https://www.kansalliskirjasto.fi

 

teksti ja valokuvat Matti Ristimäki

 

takaisin aloitussivu