Kansallisarkisto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 22.11.2015

 

 

25 Vanhaa Kettua avec tutustui  kahteen kansallista kulttuuriamme tallentavaan ja vaalivaan arkistoon. Kumpaankin on kaikilla vapaa pääsy. Tietoa voi etsiä sekä netin kautta että vierailemalla paikanpäällä tutustumassa yksityishenkilönä tai tutkijana.

Kansallisarkistossa oppaanamme toiminut Raija Ylönen-Peltonen kertoi, että eniten suurta yleisöä ovat kiinnostaneet sukututkimus, esivanhempiemme sota-ajan tapahtumat, kirkonkirjat ja kartat aina 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Digitallenteita on jo noin 27 miljoonaa kappaletta ja hyllymetrejä noin 200 kilometrejä.

SKS :n nimeen keksittiin sana ”kirjallisuus” vuonna 1831 ja seura on keskittynyt pitäjä-, toimiala- ja yleisen kulttuuriperinteen keräilemiseen, tallentamiseen ja julkaisemiseen.  Ensimmäinen suurtyö oli vuonna 1835 julkaisu Kalevala.  Tulevat suururakat liittyvät itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlallisuuksiin vuonna 2017.

Tiedon lähteille pääsyä varten on digitoituna  kolme miljoonaa luettelokorttia. Radioon ja televisioon liittyviä kyselytutkimuksia tehty useina vuosina. Nyt on meneillä niin Vanhoille Ketuille kuin muillekin radiossa tai televisiossa toimineille suunnattu muistojen keräily 30.11. 2015 saakka. Lisätietoa on nettisivuillamme kohdassa SKS kerää ja osoitteessa  www.finlit.fi/keruut. Tutkija Juha Nirkon mukaan muisteluja on tullut vasta alle sata, joten tallentakaa muistonne  arkistoon kansalaisia ja tutkijoita varten. Kohta kukaan ei muista millaista oli äänien ja kuvien tallennukseen tarvittavat toimet ennen digiaikaa. Kerro vaikkapa oma työurasi siitä, miten alalle päädyit, miten urallasi etenit, tekniikan muutoksien vaikutuksista, mieleen jääneet muistot hyvistä ohjelmista tai työyhteisösi hyvistä ja vähemmän hyvistä puolista.

 

teksti Matti Ristimäki

kuvat Erkki Pohjanheimo