Journalismin moniottelija Kari Mänty kantapöydässä

 

Syksyn ensimmäinen kantapöytä käynnistyi raskaansarjaan miehen muisteloilla. Vieraana oli monessa mukana ollut Kari Mänty, Ylessä ja vähän muuallakin pitkän uran tehnyt journalisti.

Kettuja paikalla oli kolmisenkymmentä, joukossa monta Karin entistä kollegaa ja alaista.

Muisteleminen aloitettiin tietysti kansakoulusta. Karin aloitti koulun syksyllä 1955, ja jo ensimmäisestä koulukuvasta on viitteitä virkeän pikkupojan tulevaan ammattiin.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Kari aloitti opinnot Tampereen yliopistolla, jossa Niilo Ihamäki opetti radiotyön perusteita. Ensimmäinen kesätyöpaikka oli Ylen Seinäjoen toimituksessa. Esimiehenä oli Heikki ”Tulva” Tuomikoski, joka on tunnettu Munakan mittauspisteellä tehdyistä tulvaraporteista. Männyn tehtäviin kuului muun muassa alueuutisten lukeminen. Seinäjoen toimitus teki niitä tuolloin yhdessä Vaasan toimituksen kanssa, ja kummalla niistä oli kovempi uutinen, se sai aloittaa, kertoi Mänty. Alueella tehtiin myös Kamera kiertää -ohjelmaa, jonne Mänty ja kumppanit tekivät muun muassa ”Pitkä matka on viinakauppaan” -ohjelman.

Seuraavana vuonna Mänty palkattiin Ylen TV-uutisiin kesätoimittajaksi. Mieleenpainuvimpia tapahtumia oli, kun konkaritoimittaja Knud Möller kutsui nuoren kesätoimittajan kahville ja opasti jutun tekemisessä: jutussa sai olla vain kolme pääkohtaa. Se oli hyvä ohje, muisteli Mänty 50 vuotta myöhemmin Kiltakellarissa. Samana kesänä kesätoimittajalle avautui myös Helsingin ravintolaelämä uudesta näkökulmasta: vanhojen konkareiden vanavedessä asteltiin sujuvasti jonottamatta suosittuun Vanhan Kellarin ravintolaan.

Sitten Männyn tie vei BBC:n suomenkieliseen toimitukseen, reportteriksi ja juontajaksi, ja työtehtäviin kuului myös talous- ja urheilu-uutiset. Ja urheilu tarkoitti tietenkin jalkapalloa, mikä Männylle oli mieluista, onhan hän itsekin jalkapallomiehiä.

Lontoosta Mänty palasi Pasilaa tv-uutisiin, ensin ulkomaantoimitukseen, sitten kotimaatoimitukseen puolella, jossa pääsi tekemään myös omia juttuja, toisin kuin ulkomaantoimituksessa, jossa toimittajat eivät vielä matkustaneet kentälle tekemään uutisia.

Sitten Männyn ura vei 1980-luvun alussa Ajankohtaiseen kakkoseen politiikan toimittajaksi ja sen jälkeen A-studioon juontaja-toimitussihteeriksi ja päällikön varamieheksi.

Vuonna 1986 työt veivät Männyn takaisin Lontooseen, tällä kertaa Ylen kirjeenvaihtajana. Tuolta ajalta Ylen arkistosta löytyy runsaasti mieleen painuneita Männyn reportaaseja, muun muassa Karita Mattilan hieno haastattelu Covent Gardin Royal Opera Housessa vuodelta 1980-luvun lopulta.

Suomeen palattuaan Mänty aloitti A-studion päällikkönä, mutta siirtyi jo puolen vuoden kuluttaa TV1:n urheilutoimituksen ohjelmapäälliköksi. Hänet kutsuttiin tehtävään, ja joidenkin kriitikoiden mielestä oli pyhäinhäväistys, kun urheilun johtoon otettiin uutismies. Tuoltakin ajalta hänellä oli monta mielenkiintoista tarinaa, joita muisteltiin kantapöydässä kuvien kera.

Pohjalaisen päätoimittajaksi Vaasaan journalismin moniottelija kutsuttiin syksyllä 1996. Pesti kesti viisi vuotta, sitten työ Ylessä houkutteli jälleen. Tällä kertaa tehtävänä oli Radion uutis- ja ajankohtaistoimituksen ohjelmajohtajan paikka, jota hän hoiti seuravat neljä vuotta. Tuona aikana uutis- ja ajankohtaistoiminta koki suuria muutoksia: radio- ja tv-puoli yhdistettiin ja radion ajankohtaisohjelmat muokattiin uuteen uskoon. Radion puolella uutena formaattina aloitti BBC:stä kopioidun idean mukainen radion ykkösaamu. Se oli kovien uutisten käsittelypaikka heti aamutuimaan. Eläkkeelle Kari Mänty jäi Yle urheilun päällikön tehtävistä keväällä 2011.

Juttua uutisten muutoksista olisi riittänyt vielä pitkäksi aikaa, mutta ajanpuutteen takia se jäi hyvin lyhyeksi. Tilaisuuden lopuksi katsottiin yhdessä Kari Männyn tekemä Karita Mattilan Lontoon haastattelu. Hieno lopetus antoisalle iltapäivälle.

 

Teksti: Pirjo Munck

Kuvat: Hannu Puukko