HKO ja RUUSURITARI 13.04.2022

 

Monien muutoksien jälkeen vieraili 19-päinen ketturyhmä aveceineen 13.03. Musiikkitalossa Helsingissä. Suunnitelmissa oli alunperin nauttia Seherazade - Tuhannen ja yhden yön tarinat, mutta ne  vaihtuivatkin yllättäen Richard Straussin Ruusuritariin. Syystä tai toisesta Seherazaden kapellimestari Tianyi Lu oli estynyt tulemasta Suomeen.


Kapellimestarivaihdos ei kuitenkaan haitannut illan antia, vaikka nuorella portugalilaisella Nuno Coelholla olikin  melkoinen sekametelisoppa  johdettavanaan.


Alussa kuultiin Antonin Dvořákin värikäs ja dramaattinen Othello-alkusoitto, Frederic Chopinin pianokonsertossa solisti näytti  taitonsa ja tšekkiläisen Miroslav Srnkan moderni Tak klid (Rauhoituhan nyt) soi voimaisasti. Lopussa soivat komeasti Richard Straussin Ruusuritari-sarjan koomiset wieniläispyörteet. Helsingin kaupunginorkesteri soitti Straussinsa upeasti ja elämäniloisesti.


Kapellimestarivaihdoksen lisäksi myös solisti oli vaihtunut. Venäläinen pianisti Nikolai Luganski perui tulonsa muun muassa  matkustamiseen liittyvistä syistä johtuen.


Tilalle saatiin kuitenkin sattumalta  Suomessa samaan aikaan konsertoiva yhdysvaltalainen, sukutaustaltaan kiinalais-taiwanilainen Eric Lu.


Ei ole helppoa hypätä lyhyellä varoitusajalla suurta taituruutta vaativan konserton solistiksi, mutta flyygeli soi upeasti. Lu valloitti yleisönsä ja monien taputusten jälkeen hän esitti vielä kaksi ylimääräistä numeroa.

 

teksti ja valokuva Tarja Hakulinen

 

kettumenot--->>>