HELSINGIN PALOMUSEO 21.04.2015

Pelastuslaitoksen tornista avautuu upeat näkymät

RETKI HELSINGIN PALOMUSEOON

Vanhat ketut tekivät retken erittäin mielenkiintoiseen Helsingin palomuseoon tiistaina 21.4. Oppaana toimi museon tulisielu Jari Auvinen. Hän vei meidät aikamatkalle 1700-luvulle asti. Hän kertoi elävästi miten siihen aikaan palomiehet saivat ja edelleen lähettivät tiedot tulipaloista käyttäen m.m. hälytystorvia ja värillisiä lyhtyjä. Paloruiskut oli asennettu hevosvetoisille kärryille. Palopaikalla taiteilija ikuisti dramaattiset tapahtumat kankaalle.
Jari Auvinen on kerännyt museoon todella monipuolisen kokoelman vanhoja ruiskukärryjä, paloautoja, hälytyslaitteita, palomiesten varustuksia sekä muuta mielenkiintoista tilpehööriä. Yksi hauskimmista on peräisin 1700-luvulta. Palomiesten tehtäviin kuului myös järjestyksenpito. Heillä oli varusteena m.m. niinkutsutut sakset, eli pitkän kepin päässä olevat pihdit (katso kuva), jotka sujautettiin rettelöitsijän kaulan ympäri, ja näin hänet saatiin kätevästi raahattua putkaan.

Museosta löytyy myös m.m. 1800-luvulla palossa tuhoutuneen Svenska teaternin pienoismalli. Oppaamme Jari Auvinen kertoi toimivansa nykyään m.m. Svenska teaternin palotarkastajana. Hän istuu siis teatterissa iltaisin, ja pääsee näin näkemään kaikki näytelmät - jopa kaikki esitykset. Liekö  sen syytä  hänen kykynsä niin elävästi esittää meille palomiesten ja sammutustöitä seuraamaan tulleiden uteliaiden välisiä keskusteluja.

Museokierroksen lopuksi vetreimmät ketut vielä kapusivat tornin huipulle ihailemaan laajoja Helsingin näkymiä.

Anneli Sjöstedt

kuvat Rizi Salo ja Jukka Leinonen