ENNÄTYSYLEISÖ PEKKA TOVERIN UKRAINA - NATO -KANTAPÖYDÄSSÄ

 

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri vieraili Vanhojen Kettujen Kantapöydässä 23.2.2023 Kiltakellarissa Helsingissä.

Suorapuheista ja suosittua Ukrainan sodasta kommentoivaa asiantuntijaa oli tullut kuuntelemaan ennätykselliset 53 kettua aveceineen. 

Pekka Toveri siirtyi eläkkeelle puolustusvoimien pääesikunnan tiedustelupäällikön tehtävästä vuonna 2020. Hän toimii nyt vierailevana tutkijana Ulkopoliittisen instituutin (FIIA) Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa. 

Pekka Toveri esitelmöi Vanhoille Ketuille Venäjän vuosi sitten Ukrainaa vastaan aloittamasta sodasta. Venäjä haluaa hävittää Ukrainan kokonaan, mutta siinä se ei tule onnistumaan. Hänen mukaansa sota saattaa kuitenkin jatkua pitkään. Siitä voi tulla jäätynyt konflikti, jos Ukrainan vastaisku ei keväällä onnistu. Putinilla ei ole suunnitelmaa ulospääsystä, arvioi Toveri. Venäjä valmistautuu myös pitkällä aikavälillä demonisoimaan Ukrainan tapaan myös Suomea. Toverin mielestä raivausvaunujen lahjoittaminen Suomelta Ukrainalle on viisas ratkaisu, sillä Ukrainalla on suuri tarve saada lisää raivauskalustoa. Panssarivaunujen kokonaismäärä Ukrainan avuksi on Toverille pettymys. 

Lisäksi Pekka Toveri kertoi Suomen ja Ruotsin Nato-tilanteesta. 

Ohessa Pekka Toverin esitys kertaukseksi paikalla olleille sekä heille, jotka eivät päässeet mukaan mielenkiintoiseen tilaisuuteen.

 

teksti Tarja Hakulinen

kuvat Erkki Pohjanheimo, Anneli Salmivaara

PDF-tiedostoP.Toverin esitys.pdf (4.9 MB)
pdf
Tuntematon tiedostomuotoP. Toverin esitys.pptx (6.4 MB)
powerpoint