DDT ja Kaksi Kanaa 16.03.

 

Tämä oli Kettujen toinen DDT-illanvietto Kahdessa Kanassa Pontuksen järjestämänä. Kettuja oli paikalla 26 kpl ja kaikki nauttivat hyvästä dixistä hyvän viinin ja ruuan saattelemana. Itse olen nauttinut DDT:n jammailusta varmaan  jo toistakymmentä kertaa, milloin Kahdessa Kanassa, milloin Storyvillessä, milloin missäkin. Lisäksi vielä tv-ohjelmat ja levyt. Näiden “papparaisten” soitosta jaksaa aina vuodesta toiseen nauttia.

DDT Jazzband, alkuaan Downtown Dixie Tigers, on Suomen vanhin jazzyhtye. Perustettu perimätiedon mukaan 13.10.1958. Menossa on siis  jo 53. vuosi. Taitaa olla maailman mitassakin melkoinen ikä. Vuonna 1962 bändi sai kunnian soittaa Louis Armstrongin kanssa vanhassa Messuhallissa. Vuonna 1970 DDT voitti EBU:n jazzfestivaalissa Montreauxissa oman sarjansa, mitä voinee pitää melkoisena saavutuksena.

Tämän kertainen kokoonpano oli Christer Sandel piano, Nalle Nyman ja Fred Andersson klarinetti, Pentti Mutikainen basso, Pekka Mesimäki banjo, Raimo Näätänen vetopasuuna ja Thomas Rönnholm rummut. Bändin alkuperäinen trumpetisti, “primus motor”, Rick Wahlstein on ikänsä vuoksi jäänyt jo pois joukosta, joten hänen tilallaan oli UMO:sta Mikko Pettinen. Vielä pari vuotta sitten olin kuuntelemassa Rickin soittoa.

Jazzbändeissä on aina mielenkiintoista seurata soittajien keskinäistä vuoropuhelua, varsinkin kun jazz rakentuu nuoteista huolimatta paljon myös improvisoinnille. Fred Andersson toimii DDT:n “orkesterinjohtajana”. Hänen pienet vinkkinsä muille soittajille ovat usein huumorin sävyttämiä. Nämä lähes huomaamattomat eleet ja ilmeet ovat ainakin minulle myös nautittavaa seurattavaa, samoin Nymanin  ja Anderssonin väliset sanattomat katseet. Kaikesta huomaa että yhteistyö on täysin saumatonta. Nalle Nymanin perinteiset pari “laulua” , mm “Eh La Bas”, nostavat hymyn suupieleen sekä yleisössä että soittajissa. Huomattava seikka on myös että bändin soittajat ovat harrastaneet tätä musisointia käytännössä oman ammattinsa ohella, mm Fred Andersson on ollut hammaslääkäri ja Christer Sandel toimi Volvolla autokauppiaana.

 

Kiitos DDT! Kiitos Pontus!

 

Teksti ja kuvat

Antero Takala