Bratislava 2006

Ketut ja HSY Bratislavassa 14 – 17.10.2006

 

Finnairin reittilento AY 765 lähti lauantaina 14.10. kohti Wieniä. Sieltä jatkoimme bussilla Bratislavaan. Matkalla saimme ihailla mm tuulivoimalapuistoja joita oli siroteltu laajalle alueelle. Mielenkiintoista niissä “tuulimyllyissä” olivat niiden siivet, jotka olivat eri värisiä. Maisemaan syntyi lisää värejä.

Hotellimme oli aivan Tonavan rannassa joten ikkunasta saattoi ihailla vaikkapa aamusumuja joella. Sunnuntaina teimme retken Cerveny Kamen-linnaan joka sijaitsi korkealla kaupungin yläpuolella. Marita Sindelova toimi paikallisena oppaana koko matkan ajan. Hän puhui hyvää suomea ja esitteli hienosti restauroidun linnan kokoelmat ja tilat. Varsinkin upeat antiikkihuonekalut eri huoneissa jäivät mieleen. Viininmaistajaiset saivat myös veden kielelle ja hymyn huuleen.

Marita esitteli linnan lisäksi kaupungin muita nähtävyyksiä. Kävimme myös Bratislavan Kansallisteteatteriin tutustumassa. Eräs erikoisuus oli myös kaupungin keskustassa olevat neljä pronssiveistosta, joista ihailimme erityisesti jo legendaksi muodostunutta viemärin korjaajaa. Hänen päänsä pistää esiin viemäristä. Sen luona yleensä turistit kuvauttavat itsensä. Niin teimme mekin. Myös kahviot herkullisine leivoksineen koukuttivat meitä.

Kävimme myös Bratislavan radiossa. Sen erikoinen rakennus näyttää kärjellään seisovalta pyramiidiltä. Radioon ja sen toimituksiin tutustumisen lopussa luovutimme meitä opastaneelle toimittajalle  allekirjoittaneen valokuvan. Vierailimme myös Suomen Suurlähetystössä jossa suurlähettiläs Rauno Viemerö antoi pikakatsauksen Slovakiaan ja Bratislavaan. Hän sai myös valokuvan.  Kulttuurisihteeri Marko Laine esitteli puolestaan meille lähetystöä.

Maanantai-illan läksiäisillallisen jälkeen palasimme tiistaina takaisin Suomeen.

 

Antero Takala