Berliini 2008

Ketut Berliinissä 10.4. – 13.4.2008

 

Aloitimme Berliiniin tutustumisen to-aamupäivänä suoraan lentokentältä kolmen tunnin bussikiertoajeluna. Sen aikana syntyi Berliinissä käymättömällekin tiivis tietopaketti kaupungin historiasta siihen liittyvine rakennuksineen ja paikkoineen.

Näimme Kurfurstendamin kuuluisan bulevardin, keisari Wilhelmin muistokirkon, Charlottenburgin linnan, Voitonpylvään, Bellevuen linnan, Tiergartenin puiston, Valtiopäivätalon ja tietysti Brandenburgin portin. Sateesta huolimatta melko antoisa tietopaketti. Jalkauduimme Brandenburgin portilla ja kävimme katsomassa Holokaustin muistomerkkiä joka koostuu 2711 erikokoisen kivipaaden muodostamasta labyrintistä. Sen on suunnitellut Peter Eisenman ja se avajaiset olivat vuonna 2005. Mielenkiintoista on se että missään ei sanota minkä muistoksi se on pystytetty. Vaikuttava muistomerkki. Majoituimme Tiergartenin puiston lähellä olevaan hotelliin. Siitä oli lyhyt kävelymatka Kurfurstendammille. Euroopan toiseksi suurin tavaratalo KaDeWe oli myös lähietäisyydellä.

Illalla freetoimittaja Pertti Rönkkö kertoi paikallisessa ravintolassa suomalaisen toimittajan elämästä Saksassa, varsinkin Berliinissä. Pertti oli asunut monia vuosia Berliinissä ja tunsi siten sekä aihepiirinsä että sikäläisen politiikan perinpohjin. Hänen ääntään ja uutisraporttejaan saamme kuulla usein Ylen kanavilla, sekä radion että tv:n puolella. Jos jotain jäi päivän bussikierroksesta vielä epäselväksi niin Pertin luento täydensi puuttuvat tiedot.

Seuraavana aamuna tutustuimme Suomen Suurlähetystöön, joka on jo rakennuksena upea. Näyttävyyttä  lisää vielä se että rakennus on Pohjoismaiden yhteinen. Samassa rakennuksessa ovat myös muut vastaavat lähetystöt. Siten on ilmeisesti voitu sijoittaa myös rakennuksen arkkitehtuuriin huomattavan paljon. Lähetystön jälkeen kävimme iltapäivällä tutustumassa Berliinin ja Brandenburgin radioon ja televisioon. Pertti Rönkkö oli mukana koko päivän ja tietomäärämme karttui tasaisen varmasti. Illan päätti Berliner Philharmonikerin konsertti, joten päivän anti oli täydellinen.

Lauantai oli vapaapäivä, jonka eri ihmiset käyttivät eri tavoin. Osa kiersi museoita: Pergamon-museo Berliinin museosaarella tai kävi tutustumassa Daniel Libeskindin suunnittelemaan Juutalaismuseoon, joka on kuuluisa myös modernista arkkitehtuuristaan. Siellä oli muuten poikkeukselisen paljon nuoria saksalaisia tutustumassa holokaustin dokumentteihin. Jotta museokävelyt eivät olisi väsyttäneet liikaa piti myös käydä KeDeWe:n tavaratalon ylimmässä kerroksessa olevassa näköalakahviossa nautiskelemassa sekä näköaloista että erilaisista virvokkeista.

Illalla virkistäydyimme Spree-joen iltaristeilyllä illallisen kera. Pertti Rönkkö oli jälleen mukana jakamassa laajaa tietopakettiaan Berliinistä.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Teimme vielä lähtöpäivänä retken Potsdamiin ja tutustuimme Sanssousin ja  Cecielenhofin linnoihin. Ja sitten kotiin.

 

Erityiskiitokset Pertti Rönkölle.

 

Antero Takala, teksti & kuvat