Akustiikka kantapöytä / 30 paikalla

 

Kolmekymmentä kettua perehtyi konserttisalien akustiikan saloihin  Vanhojen Kettujen Kantapöydässä 18.4.

 

Aalto yliopiston professori Tapio Lokki valaisi kansantajuisesti ja havainnollisesti akustiikkaan mututuntumalla aistinvaraisesti aiemmin perehtyneille ketuille. Aika loppui kesken. Kysymyksiä riitti. 

 

Maailman parasta salia on Lokin mukaan mahdotonta valita. Akustiikka riippuu niin monesta tekijästä. Euroopan konserttisaleja kiertäessään,  tutkiessaan ja mittaillessaan Lokin työryhmä tuli kuitenkin loppupäätelmään, että vanhat ns. kenkälaatikko-malliset salit soivat paremmin kuin viinitarhat, musiikki ympäröi kuulijat.

Kiinnostavaa oli kuulla kuinka eri eurooppalaisten konserttisalien tutkimus oli tehty. Pojat (sallittakoon pojitteluilmaisu, t. Tapion anoppi) matkasivat laitteineen vuokratulla, kerrossängyillä varustetulla rokkareiden keikkabussilla konserttisalista toiseen, pystyttivät öisin mittauslaitteensa kyseiseen saliin, tekivät hommansa ja jatkoivat aamulla seuraavaan kohteeseen, nukkuen mukavasti bussin keinuessa. 

 

Mutta mutta - vaikka kenkälaatikkosali soi, sekään ei ole lopullinen totuus.  

Uusien konserttisalien rakentaminen on aina kompromissien kompromissi. Pelkästään akustiikan ehdoilla ei mennä - on otettava huomioon salin monta muutakin tekijää, logistiikka,  paloturvallisuus jne. jne. 

Hämmästys oli suuri, kun Lokki todisti, että paljon haukuttu Finlandia-talo on takapermannolla sittenkin yleisölle akustiikaltaan parempi kuin Musiikkitalo.  Orkesterille Finlandia-talon akustiikka taas on surkea ja Musiikkitalo loistava.  Siispä - kaikki riippuu siitä missä kohtaa salia olet.  Akustisesti paras paikka Helsingin Musiikkitalossa on orkesterilla ja kapellimestarilla.   

Ja kaikki salit soivat eri tavalla,  oli malli mikä tahansa,  orkesterinkin pitää ottaa se soittaessaan huomioon,  soittaa saliin sopivasti.  

Mutta kaiken kaikkiaan helpotus oli suuri,  kun selvisi että akustiikka on lopultakin makuasia. Kuka tykkää pyöreydestä,  kuka viileydestä, kuka bassoisesta, kuka istuu edessä, kuka taaempana, kuka sivussa. Tai - kuka kotonaan Areenasta konserttia luureilla kuuntelemassa - se on kuulemma akustisesti nautinnollisinta,  sanoi  Tapio Lokki. 

 

Tässä vielä muutama linkki 

Akustiikkatukimuksiin:

Vuodelta 2013, tutkimuksia suomalaisista saleista sekä tarkempi kuvaus Musiikkitalon akustiikasta:
https://www.akustinenseura.fi/wp-content/uploads/2013/08/Lokki.pdf

https://users.aalto.fi/~ktlokki/Publs/musiikkitalo_akupaivat_2013.pdf

 

Konserttisaliakustiikan ”aistiympyrä” vuodelta 2017:

https://www.akustinenseura.fi/wp-content/uploads/2017/08/akustiikkapaivat_2017_s227.pdf

 

 Ehdotus Musiikkitalon akustiikan parantamiseksi, vuodelta 2019:

https://www.akustinenseura.fi/wp-content/uploads/2019/10/akustiikkapaivat_2019_s270.pdf

 

 

   Kaisa Jaakkola, teksti      

   Hannu Puukko, kuvat