Karanteenista Kajahtaa

 

 

Jäsenistön piristykseksi uusi kettusivu. Tänne voit lähettää hauskoja tai huvittavia koronajuttuja, -vitsejä tai    -sattumuksia mielellään allekirjoituksin.

 

Julkaisemme niitä. Asiapitoisista tarinoista emme välitä. Ja tekijänoikeuksistakin tulisi huolehtia.

Lähetä osoitteella: vanhatketut@elisanet.fi
Erkki Pohjanheimo kokoaa niitä, ja Martti Turunen latoo kettusivuille.

 

 

 

                                            *********

 

 

Veteraanin korona-aika  25.05.2020

 

Kun jäin Yleisradiosta (YLE) eläkkeelle,  työkaverini antoi YLE:n kanttiinin kahvilassa mainion ohjeen: ” Muista sitten että menet joka päivä tuvasta ulos”. Ulkoilu, kävely ja liikunta kaikkinensa olivat hänen mielestään itsestäänselviä asioista, mutta ne olivat vain yksi osa eläkkeellä olevan arjen hyvää todellisuutta.Hän jatkoi: ”Toivottavasti olet mahdollisimman monen seuran ja yhdistyksen jäsen”. Hän muistutti että vanhuudessa varsinkin yksineläjän elämään kuuluu paljon yksinäisyyttä. Sen sijaan jäsenyys yhteisöissä tuo paljon valoa ja iloa elämän arkeen.

Täällä ikäkaranteenissa olen huomannut miten oikeassa työkaverini oli ja sen miten tärkeitä ovat olleet yhdistysten ja seurojen kerhotoiminnat. Muun muassa siksi että on päässsyt tapaamaan mukavia ihmisiä, jotka ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella.

Kun katson päiväkirjan sivuja, niin niissä toistuu sana PERUUTETTU. Kuulun muiden muassa Eläkeliittoon, Kuuloliitton, UKK-seuraan, Kampin palvelutalon kulttuurikerhoon, Vallilan Kotien Puolesta yhdistykseen, Sotaveteraanijärjestöön, jonka toiminnasta kaipaan juuri nyt eniten Oulunkylän palvelutalon ja Folkhälsanin tilaisuuksia. Harmi että Uudenmaan Lottaperinneyhdistyksen ja kotiseutuyhdistyksistä Helsingin Savonlinna-Seuran ja Katajanokkaseuran sekä Radion Sinfoniaorkesterin, RSO:n Ystävien tapahtumat on peruutettu.

RSO:n Ystävien jäseneet pääsevät orkesterin kenraaliharjoituksiin ja siten tapaamaan läheltä loistavia omia ja  kansainvälisiä kapellimestareita ja solisteja. RSO:n ohjelmassa oli meneillään Beethovenin 250-vuotisjuhlinta ja nyt on kaikki peruutettu. RSO soitti ilman yleisöä 13.3. konsertin, joka esitettiin YLE Areena kanavalla. RSO on korvannut kevään sinfoniaorkesterikonsertit ilman yleisöä olevilla kamarimusiikkikonserteilla, jotka ovat nähtävillä YLE Areenassa.

13.3.2020 oli kulunut Talvisodan päättymisestä 80 vuotta. Juhallisuuksista peruttiin mm. valtakunnallinen muistohetki Helsingin Tuomiokirkossa, jonne usea sotaveteraani oli saanut kutsun.

Täällä ikäkaranteenissa korostuu yksinäisyyden ja toimettomuuden olemassaolo. Minulla on kaksi ikätoveria, jotka kotioloissakin joutuvat käyttämään rollaattoria. Heitä käyvät lapset ja nuoripolvi tervehtimässä ja ulkoiluttamassa. Onneksi on vapaaehtoisia apujoukkoja vanhoille, joilla ei ole lapsia tai lapsenlapsia.Minun tapauksessani kaksi tytärtäni asuu Helsingissä ja heidän lapsistaan viisi voi opiskelun ja työn lomassa käydä auttamassa minua ja kävelyttämässä Katajanokan ympäri. Onneksi ruoka-annoksia voi ostaa ravintolasta kotiin vietäväksi.

Tällaista on elämä poikkeusoloissa.

Asta Heickell
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva YLE:n Perheradion toimituspäällikkö

Asta Heickellillä on kolme lasta ja kymmenen lastenlasta. Kuvassa suvun nuorin Oliver isoäiti Astan mökillä Kumpulan siirtolapuutarhassa Helsingissä. Kuvan otti Oliverin äiti Astrid Koljonen.

Riikan ja Antsun koronaseikkailut

Heippa Ketut,

Sattuipa somasti. Oli tarkoitus estää 50-vuotisen perinteen katkeaminen, eli jokavuotisen mökilläolon jatkuminen. Oli järjestetty ensi viikoksi autokuljetukset mökille ja takaisin, jottei tarvitsisi mennä rollaattorin ja koiran kanssa junaan, joka tiettävästi olisi täynnä kotimaan matkailijoita koronaa levittämässä jne.

Vaan kuinkas kävikään. Tuli flunssa - molemmille -  ja tarve selvittää josko olisi koronaa lähimailla. Käväisimme Omaolo–sivulla täyttäen kyseisen koronakaavakkeen. Saimme kutsun viime torstaina Laakson sairaalan koronatestaukseen. Siispä taksiin ja nokka kohti Laaksoa. Olivat rakentaneet oikein telttakäytävän Laakson pääoven läheisyyteen. Menimme sisään monien kutsuvien kylttien ohi käytävään, jossa hoituri puettuna avaruusasuun antoi ensiksi meille maskit ja käsidesin. Odotimme seuraavan oven takana sisäänpääsyä seuraavaan tilaan, jossa kolme avaruusolentoa ottivat henkilötietomme kirjanpitoon. 

Sitten siirryimme oven kautta isoon halliin odottamaan vuoroamme. Tuolit oli sijoitettu kahden metrin etäisyydelle toisistaan. Sitten pääsimme tutkimuksiin, Riikka toiseen huoneeseen ja minä toiseen. Kaksi ystävällistä ja huumorintajuista, päätellen jännitystä keventävistä sanallisista heitoista,  avaruusolentoa suojusten takaa jutusteli ja työnsivät sitten pitkän puikon sieraimeen, aivan nieluun asti. Kyyneleet tulivat pakosti silmään. Tuntui niin samanlaiselta kuin peräsuolen kautta tehty tähystys joskus muinoin. Avaruusolento laski kymmeneen ja otti puikon pois sanoen että tämä oli tässä.

Seuraava toimenpide oli verenpaineen mittaus: 126, 82, 65. ”Oletpa kuin kuin nuori urheilijanuorukainen”, huudahti hymy suupielessä toinen avaruusolento. Tämän jälkeen siirryin taas halliin odottelemaan Riikan tutkimusta, joka kestikin oikein lääkärin suorittamana pitempään. Samassa toinen äskeisistä avaruusolenneista tuli ystävällisesti jutustelemaan kanssani. "Oli hyvä kun olimme tulleet heti kahdentoista jälkeen, jolloin ei ollut vielä tungosta". Tämä hyväkuntoinen urheilijanuorukainen nyökkäsi voipuneena maskin takaa että ”juu”, siis myöntävästi. Jutustelimme sitten ystävällisen avaruusolennon kanssa pitempäänkin, jopa vitsailimmekin. 

Lopulta Riikka tuli lääkärin vastaanotolta. Meidät ohjattiin sitten Laakson portaaseen D, jossa oli röntgen. Riikan keuhkot olivat OK, joten poistuimme nuolien mukaan oikeasta ovesta ja tilasin taksin kotiin. Seuraavana aamuna lääkäri soitti ja kehoitti Riikka menemään vielä seuraavaan verikokeeseen HUS-labiin. Kerran oli jo otettu verikoe, jonka seurauksena oli todettu liikaa punasoluja, eli veri on liian paksua.  Siispä jälleen taksiin ja kohti Kampin HUS-labia. Illalla sain tekstarin että koronatesti oli negatiivinen. Riikka sai la-aamuna samansisältöisen. Nyt vaan sitten odottelemme niiden punasolujen tutkimuksen tulosta. 

Mökillemeno siis jää ja perinne katkeaa. Flunssa jatkuu jne. Emme pääse näkemään Koutaniemen näyttelyä VB-keskuksessa, eikä Korttelimuseon hienoa Suomen Itä-näyttelyä. Toki se hieno kirja on olemassa, mutta… Eikä päästää käväisemaan Kuopion torilla kaffella. Eipä voi mittään! 

 

Terkkuja

-antsu

 

LAUMASUOJASTA VIRUSLAUMAAN

Koronavirus on nostanut yleiseen kielenkäyttöön sanan laumasuoja. Monen mielestä on törkeää verrata ihmisiä holtittomasti savanneilla ja viidakoissa kuljeskeleviin eläinlaumoihin. Me ihmisethän emme muodosta laumoja, vaan hyvin järjestäytyneitä ryhmiä kuten eduskunnan oppositio, jalkapallokatsomoiden fanit, katujen uusnatsit ja liivijengit sekä grillijonot.

Lisäksi virus on television uutis- ja ajankohtaiohjelmissaan välittämien kuvien mukaan milloin minkäkin värinen ja muotoinen. Siitä taas herää epäilys sen tiedon pimittämisestä, että koronoita onkin monta eri lajia kuten perunalajikkeita ja koirarotuja? Yksi on erikoistunut ikäihmisiin, kun toinen hyökkää sairaiden kimppuun, ja pirullisimmat jahtaavat yksinomaan kasvosuojakriittisiä laumasieluja. Olisiko torjuntakeinon siis oltava erilainen eri tapauksissa? Noille riittää kiinalainen naamari, näille amerikkalainen malariapilleri, muille valkaisuaine?

Hallituksen on aika ottaa suitset kouraan ja roimia niillä väärän tiedon levittäjiä lautasille Matti Heinivahon tunnetuksi tekemin ikimuistettavin sanoin: ”Ajakaa! Nahkaruoskat soi!”

 

Jussi Tuominen

Tampereen seniorireservaatti

 

                                                 **********

 

JUKKA LINFORSIN KORONATERVEHDYS

Tämä ei ole kirjoitus, mutta kajahtaapahan karanteenista eikä taatusti ole ainakaan asiapitoinen. :) Tämmöistä olen rouvan kanssa puuhastellut.

Soittaminen ei tapahtunut simultaanisesti, joten synkka saattaa heittää piirun verran johonkin ilmansuuntaan. Säv. ja san. Mike Waterson, suom. JL. Tre Meloes: Mirva Lindfors, Juha Huhtanen, Jukka Lindfors.

Täältä se löytyy:

https://www.youtube.com/watch?v=VDEEzv-vSTc&list=PLd7q0WkMPlRI-j08mM1GFmTsBGtFwizvU&index=5&t=0s  

terveisin Jukka Lindfors

 

                                   ***************************

 

AAMU JOLLOIN ULKONALIIKKUMISKIELTO HALLITSI MAAILMAA

 Ritva Heikkinen, Juan les Pins, Etelä-Ranska, su 22/03/2020

 

Hohoijaa… haukotus… hooaah… On varmaan aamu kun alkaa valostua… eipä ihme, kello on jo melkein seitsemän. Missä järjestyksessähän asiat tekisi, jumppaisko parvekkeella vai lähtiskö ensin uimaan? Taidan mennä uimaan… näin aikaisin ei kadulla ole ihmisiä, ei ainakaan kovin paljon… ja tänään vielä vähemmän, kun on tiukentunut ulkonaliikkumiskielto.

Puen uimapuvun, sen päälle päivävaatteet. Ovella varmistan, että kaikki tarpeellinen on mukana… avain, ulkonaliikkumistodistus ja passi… kyllä ne ovat taskussa.

Rantakatu on tyhjä, yksi lenkkeilijä juoksee perässäni… pysähdyn, hän juoksee ohi. Kävelen eteenpäin olalla pieni oranssinen reppu, jossa on kaikki tarpeellinen mitä rannassa tarvitsen, kuten pyyhe, tyhjä muovipullo, jonka uinnin jälkeen täytän merestä, että saan pestyä hiekat jaloista ennen sukkien ja kenkien laittoa.

Normaali uimapaikka on punavalkonauhoin ja pääsy-rantaan-kielletty –kyltein suljettu, ohitan penkin, jatkan eteenpäin. Pelastushenkilökunnan kopin jälkeen on pikkuranta, joka ainakin eilen oli auki ja uin siellä… saa nähdä miten tänään… Ainakin kivirappusia pääsee alas niin kuin eilenkin, ei nauhan nauhaa, kyltin kylttiä. Bravo ! Ehkä Juanin virkavalta on huomannut että käyn ympäri vuoden joka aamu uimassa, ja jättänyt sen minua varten auki… Merci !

Tänä aamuna en riisuudu ihan rannassa, vaan jään rappusten yläpuolella olevalle penkille, joka on niin pensaiden ja puiden suojassa, ettei siitä näy kadulle, eikä kadulta siihen. Paitsi kadun toisella puolella kerrostalon parvekkeella kyttää joku mies, niin kuin eilenkin… yläilmoista näkyy kauas merelle, olen käynyt lähitalon toiseksi ylimmässä kerroksessa.

Pukeutumispenkki on sen verran kaukana rannasta, että varmuuden vuoksi otan tavarat lähelle vedenrajaa. Voin pitää niitä paremmin silmällä, ettei käy niin kuin kerran normaalissa uimapaikassa: jätin pyyhkeen ja tyhjän muovipullon aallonmurtajan kivenkoloon, ja kun palasin, ei niitä näkynyt missään. Juoksin pitkin rantaa, etsin etsin… mutta kaikilla auringonottajilla näytti olevan omat varusteet… Toivottavasti muovipullo ja 33-vuotias pyyhe menivät tarpeeseen…

Vesi on pehmeää, raikasta, just sellasta kuin pitääkin olla… Joka puolella hiljasta, vain muutamia hölkkääjiä ja koiran ulkoiluttajia kaukana jalkakäytävällä… ja se mies parvekkeella. Uin normaalin talvilenkin eli runsaat 100 metriä, palaan rantaan, täytän vesipullon… Kuivaan, vaihdan uikkarin yläosan puseroon… Pensaiden takana vilkkuu päitä… ne lähestyvät, hartioista alaspäin tummat vaatteet, selässä teksti police municipale…

« Heti pois sieltä ! Rantaan meno on kielletty ! » « Joo joo, kyllä minä tiedän, mutta tämä ranta oli auki ja luulin että täällä saa uida. » « Heti pois, heti pois! » « Saanko ensin pukeutua? » Nuorempi (n.25v.) sanoo « oui » ja kysyy, onko minulla henkilöllisyystodistusta. Ja kun sanon että passi, hän tulee hakemaan sen. Tarjoan myös ulkonaliikkumistodistusta, mutta sitä hän ei huoli.

Jatkan pukeutumista. Vanhempi poliisi (n.40v) hopottaa : « Heti pois sieltä ! » « Kolleganne lupasi minun pukeutua. » « Tulkaa tänne pukeutumaan ! » Ja tuskin ehdin poliisin ohi, kun hän vetää punavalkonauhan rappusten eteen.

Asettelen tavarani kiviaidalle jalkakäytävän ja poliisiauton viereen ja jatkan pukeutumista. Nuorempi kirjoittaa, iäkkäämpi tsiigailee ympärilleen ja polttaa sähkötupakkaa. Vien kirjoittajalle ulkonaliikkumistodistuksen ja näytän sormella kahta tärkeää kohtaa, jotka olen nimeni perään kirjoittanut: Uin terveydellisistä syistä: 1) minulla on lonkkaproteesit ja uiminen on sopiva ja pehmeä liikuntamuoto pitämään lihakset kunnossa, vahvistamaan niitä. 2) kilpirauhasen vajaatoimintaan uiminen on lääkkeiden ohella välttämätöntä. « Onko lääkärinmääräystä? », vanhempi kysyy. Näytän lonkkakirurgin todistusta, joka on passin välissä koska tarvitsen sitä myös lentokentän turvatarkastuksessa. Ja selitän, että uimisesta ei ole paperia, sen merkitys perustuu lääkärin kanssa käytyihin keskusteluihin ja omiin kokemuksiini.

Kirjoittaja kysyy: « Haluatteko, että kirjoitan tämän raporttiini ? » « Tottakai haluan. » Hän kysyy varttuneemmalta kollegaltaan, miten thyroïde eli kilpirauhanen kirjoitetaan, onko se le vai la… Kollega mutisee jotain mistä en saa selvää... Puolentunnin kuluttua hän pyytää paperiin allekirjoituksen. « Mitä minä allekirjoitan ? », kysyn. « No minä selitän kohta », hän sanoo ja kysyy, onko minulla omaa kuivamustekynää. Ja kun ei ole, antaa omansa eikä selitä mitään, mutta minä allekirjoitan.

Olen kävellyt jo jonkin matkaa poispäin, kun palaan kysymään, kirjoittiko hän raporttiinsa myös sen, että ranta oli auki ja minä menin uimaan sen vuoksi enkä uhmatakseni kieltoa. Ja hän väittää kirjoittaneensa. Kysyn vielä, saanko sakot ja kuinka isot jos saan. « Korkeintaan 38€, se voisi olla jopa 135€ mutta tässä tapauksessa 38€, jos sakotetaan. Mutta siitä en päätä minä, päätös tehdään muualla. »

Toivotamme toisillemme Bonne Journée ! Minä lähden kotiin keittämään kaurapuuroa. He jäävät rantaan jatkamaan töitään… ehkä tarkkailemaan, jos sääntöjen rikkojia on enemmänkin liikkeellä.

 

                                                 *********

 

YHDISTETTY EDUS- JA KUPPIKUNTAKYSELY HALLITUKSELLE

 

Meidän sekä edustamiemme etupiirien ja kansalaistahojen mielestä on hallituksen valikoiva tiedotuslinja asettanut suuren joukon suomalaisia, jos ei nyt aivan suoranaiseen hengenvaaraan, niin ainakin hyvin tukalaan asemaan. Tämä epämääräinen, osin jopa harhaanjohtava tapa kertoa tärkeistä päätöksistä on sitäkin vaarallisempi, kun samalla käytännön tason ohjeistuksen puuttuminen jättää tärkeitä toimenpiteitä täysin väestön oman harkinnan varaan. Niinpä me allekirjoittaneet pyydämme hallitukselta selkeitä ja tyhjentäviä vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 

Miksi hallitus ei kyllin tehokkaasti huolehdi siitä, että kansalaiset saavat heti aamusta tietää mikä viikonpäivä on menossa? Varsinkin karanteenissa olevat ikäihmiset ovat usein hämmennyksissään asiasta pitkälle iltaan asti.

 

Koska hallitus antaa varsinkin juuri karanteenissa ja kotona etätyötä tekevinään oleville yhtenäiset ohjeet siitä, milloin on terveellistä käydä wc:ssä (tai kunnallistekniikan puuttuessa puuc:ssä), ja kummalla kädellä on turvallisinta asioinnin jälkeen suorittaa pyyhkimistoimenpiteet?

 

Miten hallituksen mielestä tulee suhtautua etenkin eteläisestä Euroopasta tulevien pyrkimyksiin tervehtiä poskisuudelmin? Annetaanko heille sen sijaan korvapuusti, ja pitääkö se antaa hansikas kädessä, ja onko korvapuustin aina oltava uunituore?

 

Kuinka hallitus aikoo huolehtia siitä, että digilaitteisiin ja nettiasointiin tottumattomat eivät kuormita postilaatikoiden vetokykyä työntämällä niihin postimerkein varustettuja näppäimistöjä luullessaan että sähköpostikaan ei mene eteenpäin ilman merkkiä?

 

Isänmaassa 8.5. anno covid 2020

 

Suomen kädettömät & uusavuttomat y.o.
Valtakunnalliset Vikisijät p.a.
Kutakuinkin Kaikkitietävät o.s.
Onnenonkijoiden ääntenkalastusseura alv.
Pilkunviilaajat j.a.a.
Lobbariliitto ad.hoc.
Anonyymit oikeinsammuttajat y.m.
Paranoidit populistit p.a.

psta
Jussi Tuominen, Amurin karanteenireservaatti

 

                                                *********

 

 

VASTINE VALAKUNNALLISILLE VIKISIJÖILLE ym

 

Olipas tärkeä kirje! Kiitos, Paranoidit populistit p.a. ym! Mutta näin ennalta arvaamattomassa ja aivan uudenlaisessa kriisitilanteessa virheitä sattuu, ja teiltäkin on unohtunut hallitukselle osoitetusta kirjeestä pari tärkeää asiaa:

  • Koska hallitus antaa varsinkin juuri karanteenissa ja kotona etätyötä tekevinään oleville yhtenäiset ohjeet siitä, mihin aikaan aamulla on noustava ylös ja milloin mentävä nukkumaan.
  • Hallituksen tulisi kiireesti ottaa kantaa siihen, saako karanteenissa ja kotona etätyötä tekevinään olevat mennä päiväunille ja pitääkö silloin käyttää hengityssuojainta tai kasvomaskia.
  • Kun kesällä avataan ravintoloita ja niihin tulee kasvosuojainpakko, onko hallitus varmistanut, että Huoltovarmuuskeskuksella on tarpeeksi ruoan ja juoman läpäiseviä hengityssuojaimia ja kasvomaskeja tai ellei vielä ole, ollaanko niitä hankkimassa Kiinasta vai onko hankintasopimus jo tehty Tiina Jylhän kanssa.

Erkki Pohjanheimo

 

                                          *********

 

KORONASTA KOLAHTAA

Karanteenikauden kotikaraoke

Suomalainen ei aivan välimerelliseen tapaan avaudu koko korttelille parvekkeellaan, mutta karaokea ei näillä raukoilla rajoilla karsasteta. Tässä osiossa vinkkejä viirusajan viisuiksi. Jos ei sävel heti änkeydy esiin muistipankista, voi apuja etsiä kappaleen originaalinimellä You Tubesta.

 

YKSINÄISEN ARKIVEISU

(Työttömän arkiviisu, säv. trad.)

 

Maanantai ei kettään.

Tiistai ei kettään.

Keskiviikko, torstai ei kettään.

Perjantai ei kettään.

Lauantai ei kettään.

Sunnuntaina vieläkään ei kettään.

 

Jussi Tuominen

 

                                          *********

Koronahuuli: Mikä on monen lomakohteen tunnuslaulu? "Katson autiota hiekkarantaa".

 

                                               ***********

                                                          **********